A sikertelen népszavazás után újra nekifutnak a békemegállapodásnak

Fotó: AFP / LUIS ROBAYO

-

Véget akarnak vetni a fél évszázados konfliktusnak.


Megállapodott a kolumbiai kormány a marxista FARC gerilláival a békemegállapodás átdolgozásáról. A több évtizedes konfliktust lezáró egyezséget hat hete népszavazáson utasították el a kolumbiaiak. A bogotai kormány és a gerillák Havannában bejelentették, hogy az "új, végleges megállapodás, amely véget vet a fegyveres konfliktusnak, pontosításokat, módosításokat és javaslatokat foglal magába a társadalom legkülönfélébb rétegei részéről".

A békemegállapodás fél évszázados, 220 ezer ember halálát okozó konfliktust zárna le, ám ezt október 2-án, a népszavazáson a választók többsége elutasította. Az egyezség ellenzői szerint a megállapodás túlságosan is elnéző a mintegy 6 ezer gerillával.


Földreform és integráció

A Nébel békedíjjal kitüntetett Juan Manuel Santos kolumbiai elnök a népszavazás után december 31-ig meghosszabbította fegyvernyugvást. Az eredeti megállapodás kétoldalú kötelezettségvállalásokat tartalmaz: a kolumbiai kormány vállalta a földreform végrehajtását, a kábítószer-ellenes stratégia átalakítását, a lázadók politikai életbe való integrálását, a konfliktus áldozatainak kárpótlását és az állami intézmények működésének kiterjesztését az ország szegényebb térségeibe.

A gerillák megígérték, hogy leteszik a fegyvert. Sokan vitatták a megoldást, hogy a tetteiket beismerő gerilláknak legfeljebb 8 évi büntetésüket nem börtönben kell letölteniük, hanem részt vesznek a konfliktus sújtotta települések újjáépítésében. Szintén a vitatott pontok közé tartozott, hogy a FARC vezetői politikai mozgalmat hoznak létre, és helyet kapnak a kolumbiai törvényhozásban.