A sajtószabadságért demonstrált az ellenzék és a nép Varsóban

Fotó: AFP PHOTO/Leszek Szymanski/ PAP/POLAND OUT EASTNEWS OUT / AFP PHOTO/Leszek Szymanski/ PAP/POLAND OUT EASTNEWS OUT

-

A parlament üléstermében és a falakon kívül is tiltakoztak az újságírók munkájának – a magyar országgyűlésben alkalmazotthoz hasonló –korlátozása ellen.


Tüntetők állták el a lengyel parlament minden kijáratát több órán át péntek éjjel, Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt vezetője csak rendőrségi fellépés eredményeként tudta elhagyni az épületet - jelentették hírügynökségek.

A tüntetők szerint a PiS a parlamenti tudósítások új szabályainak felállításával korlátozni készül a sajtószabadságot és a törvényeket megsértve fogadta el a jövő évi költségvetést, amikor ellenzéki képviselők az ülésen tiltakoztak az új szabályozás ellen.

Előzőleg a kijáratokat védő több száz rendőrt több száz tüntető vette körbe, azt skandálva, hogy addig nem teszik szabaddá az utat, amíg a PiS vezetője, Jaroslaw Kaczynski ki nem jön az épületből, és nem beszél velük.


Jaroslaw Kaczynski


A rendőrök először megragadták és megpróbálták eltávolítani a kapuktól a tüntetőket, amikor azonban újabbak érkeztek, felhagytak ezzel. Valamivel később hangosbeszélőn felszólították a tiltakozókat, hogy hagyják el a helyszínt, ellenkező esetben erővel távolítják el őket. További rendőri egységek is érkeztek az épülethez.

Az AFP hírügynökség azt jelentette, hogy az este folyamán több ezer tüntető gyűlt a parlament elé a Demokráciavédelmi Bizottság (KOD) ellenzéki mozgalom felhívására.

Végül hajnali három óra körül a rendőrök kiszorították a bejárat elől a tiltakozókat, ezután Kaczynski és Beata Sydlo miniszterelnök gépkocsiba szálltak és elhajtottak - jelentette a Reuters a TVN24 lengyel televízió képsoraira hivatkozva.

Jerzy Meysztowicz ellenzéki képviselő a TVN24 csatornának azt mondta, a rendőrség könnygázt használt, hogy feloszlassa a tüntetőket, akik megpróbálták útját állni az autóknak.


A pénteki parlamenti ülésen három ellenzéki párt azzal vádolta a lengyel parlament alsóházának elnökét, hogy megsértette az alkotmányt azzal, hogy a költségvetésről szóló zárószavazást áttette a parlament fő ülésterméből egy másik terembe, és nem engedélyezte a szavazás közvetítését.

A kormánypártiak azért vonultak egy másik terembe, mert az ellenzékiek elfoglalták a szónoki emelvényt és az ülést vezető elnöki emelvényt, miközben kórusban demokráciát, sajtószabadságot és a kizárt képviselő visszaengedését követelik – számolt be a gépnarancs.hu. Az ülést vezető elnök ugyanis kizárt egy ellenzéki képviselőt a tanácskozásról, mert az a sajtószabadságot követelő papírlapot tett maga elé beszéde közben.

Jaroslaw Kaczynski újságíróknak kijelentette, hogy „ezeknek a módszereknek semmi közük a parlamentarizmus szabályaihoz. Ez leépülés és garázdaság. Küzdeni fogunk ellene. Ez kompromittálja a demokráciát. (...)


Nem engedjük, hogy terrorizáljanak bennünket.”

Hozzáfűzte, bárhogy is alakulnak az események, a költségvetést el fogják fogadni, ahogy minden más fontos törvényt is.

Az ellenzéki képviselők az eredeti ülésteremben maradtak, még akkor is, amikor rájuk oltották a villanyt. Azt skandálták:


„nem félünk a sötétségtől.”

A parlament elnökének dolgozószobájában közben a kormányzó PiS vezetői, Jarosław Kaczyński vezetésével válságtanácskozást tartottak – írja a gépnarancs.hu.

A lengyel parlament pénteki ülése volt az utolsó tervezett ülés az idén, a napirenden a 2017. évi költségvetés elfogadása szerepelt.


Sajtóorgánumok sora tiltakozott Lengyelországban pénteken a tervezett korlátozások ellen.

A szejm elnöksége által javasolt - 2017. január 1-jével életbe léptetni szándékozott - új szabályok szerint az újságírók nem az ülésteremben, hanem egy külön épületben dolgoznának egy sajtóközpontban. Az ülésterembe csak öt kiválasztott televíziót és néhány újságírót engednének be.

A szejm elnöksége szerint a jelenlegi szabályok káoszhoz vezettek. Csütörtökön újságírók tüntetést rendeztek a szejm bejáratánál és sajtóorgánumok sora tiltakozott „politikusmentes nappal” a tervezett szabályok ellen, amelyek véleményük szerint sértik a sajtószabadságot.

A gépnarancs.hu azt állítja, az új szabályokat magyar mintára alkották meg Lengyelországban.