A roma holokauszt és a deportálások – miben tévedett a miniszter?

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Tamás / MTI/MTVA / Kovács Tamás

Balog Zoltán szerint „Magyarországról nem deportáltak romákat.” A túlélők másképp emlékeznek. Itt vannak a történelmi kutatások eredményei.


A Roma Sajtóközpont hétfőn, Balog Zoltán szavaira válaszul közzétett néhány szemelvényt a roma holokauszt túlélőivel készült interjúiból. A megszólaltatottak közül többen éppen azt idézik fel, hogyan hurcolták el őket 1944-45-ben magyarországi lakhelyükről, például a náci koncentrációs táborokba. A visszaemlékezésekből készült kötetet itt lehet elolvasni. A miniszter vasárnap délelőtt a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában beszélt a roma holokauszt emléknapja alkalmából (a teljes interjú itt hallgatható meg). Balog Zoltán szerint a holokausztot érintve, akár zsidó, akár cigány áldozatokról van is szó, „mindig nagyon csúnya számháborúba keveredünk” és „mindig felfelé kell nyomni a számokat". Hozzátette, hogy éppen ezért nagyon fontos a pontos számok dokumentációja, ezért fontos tudni, hogy

„Magyarországról semmifajta nem történt semmilyen roma, cigány deportálás, ... a magyar cigányokat Ausztriából vitték el”.
A szakirodalmat megvizsgálva, Randolph L. Braham A népirtás politikája – a Holocaust Magyarországon című, klasszikus alapműnek számító könyvében magyar kutatókra is hivatkozva azt írja, hogy a nagyjából 200 ezer fős magyar cigányságból mintegy ötezer esett áldozatul az 1944-45-ös üldöztetéseknek.


idézet;lábjegyzet;cigányok Részlet a Braham-könyvből (a képre kattintva megnyílik az idézett mű)

Részletesebb áttekintés a roma holokausztról

Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán működő Holokauszt és Társadalmi Konfliktusok Program (htpk) honlapján olvasható összefoglalóból is az derül ki, hogy a romák és a zsidók sorsa jelentősen eltért Magyarországon 1944-45-ben. A „végső megoldást” levezénylő Eichmann egyáltalán nem foglalkozott a körülbelül 200 ezer fős magyar cigánysággal. ’44 nyarán, már a zsidók deportálása után aztán a magyar hatóságok a cigányokat is gettókba gyűjtötték, illetve elrendelték cigány munkásszázadok felállítását, a nyilas hatalomátvétel után pedig elkezdődött a cigányság szervezett összegyűjtése. Az akció nem a népcsoport egészének fizikai megsemmisítésére irányult, de sokan belehaltak az éhezésbe és a bántalmazásba, több száz embert pedig tömeggyilkosságokban végeztek ki. Voltak, akiket Dachauba, Bergen-Belsenbe, Auschwitzba hurcoltak. Utóbbi helyen 34 magyar állampolgárságú cigányt gyilkoltak meg, de több száz áldozatnak volt magyar neve, ők elsősorban azok a burgenlandi cigányok, akik a trianoni békeszerződésig magyar állampolgárok voltak. A magyarországi roma holokauszt üldözöttei több tízezren voltak, a jelenlegi ismeretek szerint közülük ötezren haltak meg – írják a htkp.org oldalon. Az európai cigányságból 23 ezer embert hurcoltak Auschwitzba, s közülük legfeljebb négyezer maradt életben.


Elért az üzenet a miniszterhez

Az emberierőforrás-miniszter azóta reagált a Roma Sajtóközpont üzenetére. Balog Zoltán köszönettel vette a figyelmébe ajánlott, holokauszt túlőlékkel készített interjúkat, és megígérte, tanulmányozni fogja azokat - közölte a Roma Sajtóközpont Facebook-oldalán.