A rezsibiztos célkeresztjében jelenleg három szervezet van

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Attila

-

Németh Szilárd szerint az álcivilek párhuzamos világot hoztak létre, és beleszólnak a politikába is.


A Társaság a Szabadságjogokért, a Helsinki Bizottság és a Transparency International azok a szervezetek, amelyeket vissza kell szorítani Magyarországon, mert „mindenféle legitimációs részvétel nélkül akarnak beleszólni a nagypolitikába” – mondta Németh Szilárd az ATV műsorában. A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint „ezek a civil szervezetek csak a születéseiknél és a főnökeiknél fogva tartoznak Soroshoz, amikor létrehozzák ezeket a civil szervezeteket, pontosan tudják, hogy nem civil szervezetet hoznak létre, hanem olyan civil szervezetet, amik be akarnak szólni a politikába. Azért hozzák létre ezeket a szervezeteket, hogy befolyásolják az adott ország politikáját, úgy, hogy nem kell részt venniük a választásokon”.

Úgy véli, a kormány által kifogásolt szervezetek létrehoztak egy párhuzamos világot, „ahol ott vannak a tudósaik, jelentéseik,


ezt egy milliárdos finanszírozza, és politikai kérdésekben nyilvánulnak meg.

Németh szerint mindez tetten érhető volt az illegális bevándorlással kapcsolatos kampány idején is.


Kedden bejelentette

Németh keddi sajtótájékoztatóján álcivil szervezetekről beszélt. „A Soros-birodalom álciviljeit azért tartják fenn, hogy a globális nagytőkét és a politikai korrektség világát átnyomják a nemzeti kormányok fölött. Ezeket a szervezeteket minden eszközzel vissza kell szorítani, és


azt gondolom, hogy el kell innen takarítani. És most ennek, úgy érzem, eljött a nemzetközi lehetősége

– mondta, amikor arról kérdezték, hogy tényleg nekiáll-e a kormány a civil szervezetekkel való leszámolásnak.


Mindig is politikai ügy

Amikor Németh Szilárd azt mondja, hogy a civileket ki kell takarítani, azzal mélyen sérti a szervezetben dolgozó embereket, és az általuk képviselt értékeket – mondta Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke. Szerinte ez „a véleménynyilvánítási szabadságnak, és annak a nyilvánvaló és egyértelmű tagadása, hogy


az államhatalom valamiféle kontrolljára szükség van, ami a demokratikus gondolkodással teljes mértékben összeegyeztethetetlen”.

Az emberi jogok ügye mindig is politikai – de nem pártpolitikai – ügy volt, ami arról szól, hogy az egyén milyen védelmet élvez a hatalommal szemben – mondta. Ezek biztosítják a mindenkori hatalom fékeit és ellensúlyait – írja az atv.hu.


A Magyar Helsinki Bizottság vezetője szerint a szervezet a korábbi kormányokon is számon kérte az emberi jogok védelmét. „Amikor a kormányzati álláspontot kritizáljuk menekültügyben, akkor a genfi egyezménynek és az idevonatkozó uniós normáknak az érvényesülését kérjük számon a kormányon.”


Nem kellemes, hogy úgy beszélnek róluk, mint a szemétről, amit ki kell takarítani,

hiszen Magyarország a hazájuk, és fontos nekik, hogy mi történik ezzel az országgal – mondta Kádár.


Teljesen átlátható

Nagyon nehezen tudja értelmezni a fideszes politikus mondatait Martin József Péter. A Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója szerint az említett szervezetek törvényesen és átláthatóan működnek. „Ennek a nyilatkozatnak mind a tartalma, mind a hangneme mélyen antidemokratikus, és méltatlan egy európai uniós országhoz” – mondta Martin.

Az alapítvány minden követelménynek megfelel, amit a rá vonatkozó törvények előírnak, pénzügyeik teljesen átláthatók, a honlapon minden hozzáférhető.


A jelenlegi magyar jogrendet tekintve Németh Szilárd kijelentésének nincs értelme”

– mondta.

A tavalyi összbevételük mindössze 7 százaléka származott a Nyílt Társadalom Alapítványtól, a legnagyobb finanszírozójuk az Európai Unió. „Ezért úgy is fogalmazhatnék, hogy aki a Transparency-t támadja, az egyúttal az Európai Uniót is támadja” – mondta Martin.

Akormány saját magáról állít ki bizonyítványt, amikor civil szervezeteket fenyeget – mondta Kapronczay Stefánia. A TASZ ügyvezető igazgatója szerint a hatalom azokat az ügyeket akarja besöpörni a szőnyeg alá, amiket többek között a Társaság a Szabadságjogokért is felkarolt.


Kiállnak az ügyfelek mellett

A TASZ minden esetben a kiszolgáltatott emberek érdekeit képviselik. „Akkor is, amikor azért küzdünk, hogy ne lehessen gyerekeket mondvacsinált okokkal elszakítani a családjuktól. Vagy akkor, amikor azt követeljük, hogy ne vonják el a fogyatékos emberek döntési jogát. Akkor is a magyar állampolgárok érdekeit képviseljük, amikor újságíróknak segítünk, akik korrupciós ügyeket próbálnak feltárni.”

„Nem ijedünk meg, akkor is ki fogunk állni az ügyfeleink mellett, ha ilyen fenyegetések érnek minket” – mondta Kapronczay.