A rendszerbontás elmarad: ”Sok aláírást gyűjtöttünk, de nem eleget”

Fotó: MTI/MTVA / Mohai Balázs

-

28 kérdésben tartottak volna „rendszerbontó népszavazást”, de csak négy jutott el addig, hogy aláírást is gyűjthessenek. Ezek közül kettő már elbukott, érdektelenség miatt.


A tankötelezettség után a kötelező kamarai tagság eltörléséről szóló népszavazási kérdéshez sem sikerült összegyűjteni 100 ezer aláírást sem, ezért le sem adják az íveket a Nemzeti Választási Irodának – mondta a VS.hu-nak a kérdést benyújtó Vajda Zoltán, az Új Magyar Köztársaság Egyesület egyik ügyvivője. A leadási határidő szerda délután 4 óra volt. Miután az aláírásokat még számolják, Vajda nem tudott véglegeset mondani. A tankötelezettség korhatárának visszaállításáról szóló kérdéshez 87 ezer aláírást gyűjtöttek össze, Vajda szerint itt is nagyjából ennyi lehet.

100 ezer aláírásnál már az Országgyűlésnek mérlegelnie kell a kérdést, 200 ezer fölött kell csak népszavazást kiírni.

„Sok aláírást gyűjtöttünk, de nem eleget” – kommentálta az eredményt Vajda Zoltán, aki ezt személyes kudarcának is ítéli.

Az ellenzéki pártok és civilek összefogását sikernek tartja, az viszont tanulság, hogy az ellenzéki pártok „képességéből, hajlandóságából ennyire tellett”.

A tanulságokat az október 23-i rendezvényükön vonják le, ahol döntenek a további lépésekről is.

„Rendszerbontó népszavazást” 19+9 kérdésben kezdeményeztek volna, ebből azonban csak 4 ment át a Kúrián is.

Két kérdésben még gyűjtik az aláírásokat, ezek a képviselők nyugdíjáról, illetve a gyermekvédelemre szorulók ingyenes iskolai étkezéséről szólnak.

Előbbi határideje október közepén, utóbbié november elején jár le, annál jobb eredményt remél.