A rendőrség kapcsolta le a Liget törmelékét szállító sofőröket

Forrás: Ligetvédők

-

A dunakeszi rendőrkapitányság szabálysértés miatt intézkedett a Fótra építési törmeléket szállító cég sofőrjeivel szemben – tudta meg a VS.hu. A Városligetben lebontott Hungexpo-pavilon maradványait szállították, a sitt közé azbeszt is kerülhetett, amelyből egy adag szintén a fóti téesz területén landolhatott.


A Dunakeszi Rendőrkapitányság munkatársai figyelmeztetésben részesítették a Városligetből törmeléket szállító tehergépjárművek vezetőit – közölte a VS.hu megkeresésére a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

A sofőrök a Szűcs Fuvar Kft.-nek dolgoznak, ez a cég szállította el hétfőn a múlt héten lebontott egyik Hungexpo-épület törmelékét. A két teherautó négyszer fordult délelőtt a Városliget és Fót között. Fóton egy erdős, gazos volt bányaterületre ürítették a hulladékot. A terület az egykori fóti termelőszövetkezet, a Fáy András Mezőgazdasági Zrt. tulajdona, tőlük bérli a fuvarozó cég.

Úgy tudjuk, a fuvarosok szállítólevelével volt probléma, emiatt intézkedtek a dunakeszi rendőrök. Többet nem is fordultak a teherautók hétfőn. A rendőrség bővebbet nem közölt, a ligetvédők állítása szerint a fuvarlevélen nem volt olvasható a fóti lerakó mint célállomás.

Igyekeztünk megtudni a részleteket a Szűcs Fuvar Team Kft.-től. Sikerült egy munkatársával beszélnünk, aki a diszpécser számát adta meg – az ő telefonja viszont vagy foglaltat jelzett, vagy nem vette fel.

A lerakott hulladékba az emberi légzőszervekre súlyos veszélyt jelentő azbeszt is keveredhetett. Ezt a ligetvédők állítják, azonban a projektgazda Városliget Zrt. is elismerte, azbeszt került elő a bontás során.

Fót polgármestere, Bartos Sándor a VS.hu-tól értesült arról, hogy azbesztes törmelék érkezhetett a településre. Mivel ennek kivizsgálása hatósági hatáskör, intézkedni ő nem tud – mondta lapunknak –, csak a jegyző. Kérdeztük őt is, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. Bartos nem tudta megmondani, milyen típusú hulladék lerakására van engedélye a téesznek, illetve a bérlőnek, de azt határozottan állította, van engedélye ilyen tevékenységre.

A hulladéklerakó engedélyéről és az azbeszt odaszállításáról kérdéseket tettünk fel a Pest Megyei Kormányhivatal illetékes környezetvédelmi főosztályának; amint válaszuk megérkezik, frissítjük cikkünket.


A Hungexpo-épületek felhúzásánál azbesztet is használtak


Azbeszt: itt is, ott is, amott is

A Városliget Zrt. közlése szerint a régi Hungexpo-épületek közül az őrbódé teteje tartalmaz azbesztet. Ezt a jogszabályoknak megfelelően bejelentették a kormányhivatalnak, a talált azbesztet a vállalkozó az ütemezésnek megfelelően, kellő körültekintéssel, a vonatkozó jogszabályok és az irányadó technológiai utasítások szerint fogja eltávolítani.


„A közvetlenül érintett területen jelenleg munkavégzés nem zajlik, a műszaki ellenőr – várhatóan 1-2 napon belül – a vizsgálat eredménye alapján dönt majd a munkálatok folytatásának módjáról” – tudatta a projektcég. Szerintük a jelenlegi helyzet semmilyen formában nem veszélyezteti a környék lakóinak és a park látogatóinak egészségét.

Az őrbódén kívül találtak máshol is azbesztet. Ez nem szerepelt a bontási terven. Legalábbis – a Városliget Zrt. tájékoztatása szerint – ez a műszaki ellenőr gyanúja, de erről még nem lehet tudni semmi biztosat, mivel az anyagot még vizsgálják.

A ligetvédők szerint felelőtlenség, ahogy bontani kezdték a Hungexpo-épületeket: a rombológép csak nekiment a falnak, és végzett vele. Az egyik ligetvédő azt mondta lapunknak, már márciusban, amikor elfoglalták a Hungexpo-telket, nyilvánvaló volt az azbeszt jelenléte. Emiatt lezárták az egyik épület felső szintjét, amely azbeszttel volt kibélelve.

Mint azt megírtuk, a rendőrség nyomozást indított azzal a biztonsági őrrel szemben is, aki gyomorszájon vágta Komáromy Gergelyt, az egyik ligetvédőt a Közlekedési Múzeum tetején.