A rendőrség állást foglalt, uszít-e a kormány a plakátokkal

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

A válasz: nem. A rendőrség szerint a kormánynak nem is volt szándékában a gyűlöletkeltés.


A Budapesti Rendőr-Főkapitányság bűncselekmény hiánya miatt elutasította a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) feljelentését. A Bokros Lajoshoz köthető ellenzéki párt feljelentést tett közösség elleni uszítás bűntettének gyanúja miatt. Véleményük szerint a kormányzati plakátkampány nyíltan gyűlöletet szít, és a menekültekkel szembeni aktív fellépésre ösztönöz.

A rendőrség álláspontja viszont az, hogy a plakátok önmagukban nem ösztönöznek erőszakos magatartásra a bevándorlókkal szemben, így önmagukban nem alkalmasak arra, hogy közvetlenül erőszakos magatartást váltsanak ki. A BRFK azt is megállapította, hogy "a kormány részéről a szándék is hiányzik a gyűlöletkeltés vonatkozásában".

A MoMa álláspontja ezzel szemben változatlanul az, hogy már most érezni a magyar társadalomban a bevándorlóellenes kormányzati propaganda hatását, a bevándorlók ellen keltett indulatokat. Noha ezek még nem fajultak erőszakig, de a közhangulat ebbe az irányba halad - véli a MoMa.

A Modern Magyarország Mozgalom úgy véli, hogy a rendőrség által rögzített megállapítások a bizonyítás lefolytatása nélkül elhamarkodottnak tűnnek. A feljelentés elutasítása ellen csak a bűncselekmény sértettje élhet panasszal, ezért a MoMa számára „a menekültekkel szembeni gyűlöletkampány" elleni fellépés jogi lehetősége megszűnt.