A reggeli balhé után megegyezésre jutottak a romák képviselői

-

A két tábor vezetői közösen pecsételték le, és zárták be az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) irodáját. A kormányhivatal csütörtöki határozathozataláig nem is nyitják ki – írta a Romnet.


Hétfő reggel az ORÖ elnökét, Hegedüs Istvánt szívinfarktus gyanúja miatt kórházba szállították, ezért egyes képviselők és Buri Edina hivatalvezető szerint nem lehetett volna megtartani a délelőtti rendkívüli közgyűlést. 27 képviselő mégis megtartotta, ahol zárt ülésen leváltották mind a hivatalvezetőt, mind az elnököt. Hegedüs támogatói azonban ezt nem tartották jogszerűnek.


A 27-ek által megválasztott Balogh János azonnal lezáratta az elnök és a gazdasági vezető, valamint a hivatalvezető irodáit, és az ajtót lepecsételtette, de a másik tábor ezt letépte, a zárakat le akarták cserélni. Végül mindkét csoport rendőröket hívott az irodához.

A rendőrök megjelenésének ellenére nem sikerült megegyezniük, az egészből először a portásnak lett elege, felmondott, összepakolt, és távozott az épületből, hátrahagyva a vitatkozó képviselőket és a sajtó munkatársait. A két tábor közben arra várt, hogy melyikőjük tud végül bezárni.

Este 8-ra aztán megegyeztek, azzal a kompromisszumos megoldással, hogy kulcsra zárják az épületet, a zárakat pedig lepecsételik, és azt majd közösen, a megbízott elnök és a pénzügyi bizottság vezetőjének jelenlétében csütörtök reggel nyitják ki. Kedden és szerdán a hivatal nem tart ügyfélfogadást, a munkatársakat két nap szabadságra küldik.

Azért csütörtökig, mert azt remélik, addigra a Fővárosi Kormányhivatal meghozza állásfoglalását, hogy szabályszerű volt-e a hétfői rendkívüli közgyűlés megtartása, és a hozott határozatok jogszerűek-e. A kormányhivatalt döntését mindkét fél elfogadja, legalábbis hétfő este ezt ígérte mindkét tábor.A NAV is megjelent

A rendőrökkel szinte egyidejűleg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói is megjelentek az épületben ellenőrizni, hogy az általuk már korábban lezárt és lepecsételt iratraktár plombái megsérültek-e, de a képviselők ahhoz nem nyúltak. Az ellenőrzésről a NAV munkatársai jegyzőkönyvet készítettek. Az adónyomozók a Híd a munka világába, és az Intézményhálózat foglalkoztatási programjával kapcsolatban jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás miatt indított büntetőeljárás miatt zárolták az ORÖ iratraktárát, hogy az eljárás befejeztéig dokumentumokat ne tüntethessenek el – írta a Romnet.