A rapet és a Realt szerette, sosem járt külföldön a tunéziai mészáros

Forrás: @RamiAlLolah

-

HÁTTÉR

Seifeddine Rezgui 23 éves volt, amikor egy napernyő alól Kalasnyikovot előrántva lemészárolt harmincnyolc embert egy tunéziai üdülőtelepen. A férfi mérnöknek készült, fiatalabb korában breaktáncolt és focizott, imádta a Real Madridot. Soroljuk, mit tudunk eddig róla.


A nagybátyja szerint 24 órával a tengerparti merénylet elkövetése előtt még nem volt semmi normálistól eltérő Seifeddine Rezgui viselkedésében. Rezguit dzsihádi nevén Abu Yahya al-Qayrawaninak hívták, ami a Daily Mail szerint annyit tesz lefordítva, hogy a „Mi testvérünk, a Kalifátus katonája”. A Telegraph azonban azt írja, hogy a férfi neve a szunniták egyik fontos tunéziai városára, Kairouanra utal, Rezgui itt végezte el a mesterképzését. Kairouan volt két évvel ezelőttig egyébként a központja az Ansar al-Sharia radikális iszlamista szervezetnek, amelyik 2012-ben támadást intézett az amerikai nagykövetség ellen Líbiában.


Az egyetemista csütörtökön még a kertben beszélgetett a bácsikájával a tanulmányairól – ekkor látta utoljára őt a család. „Aztán délben elment, és fogalmunk sem volt, hogy mit forgat a fejében” – meséli a Daily Mailnek a rokon.

Az egyetemista mérnöknek tanult, és egyetemi évei során egy radikális szervezetnek, az Iszlamista Ifjúságnak volt a tagja, és vélhetően a merénylet előtt már kapcsolatban állt az Iszlám Állammal. A tunéziai lövöldözés után egyébként legelőször az Iszlám Állam közölt róla fotót, amelyen a merénylet elkövetőjeként hivatkoznak rá, és amelyen a férfi két fegyverrel pózol.Rezgui maga is tunéziai volt, Tunisztól 50 mérföldre egy Gaafour nevű városban született. Habib Essid, Tunézia miniszterelnöke szerint Rezgui sosem járt külföldön, és a rendőrség nem tudott arról, hogy radikális eszméket vallana – idézi Essidet a Telegraph. A nagybátyja szerint a férfi fiatalabb korábban breaktáncolt és focizott, Facebook-oldala szerint szerette a rap zenét és a Real Madridot, de az üzenőfalán visszakereshető néhány ISIS-videó is, amit megosztott. A lap cikke szerint Rezgui tavaly év elején kezdett el radikális hangvételű szövegeket posztolni, utoljára pedig újévkor írt az üzenőfalára.


Rezguit nem sokkal a merénylet elkövetése után lelőtték a rendőrök.


Pénteken lövöldözés volt egy turisták által látogatott szállodánál Tunéziában, a Földközi-tenger partján fekvő Szúsza városban, 38 ember vesztette életét a merényletben. Az elkövető a tenger felől egy csónakkal érkezett, és a napernyő alól vette elő Kalasnyikovát, azzal tüzelt a strandolókra. A férfit később a tunéziai biztonsági erők lőtték agyon.