A Rakétaember a Fudzsi körül repkedett

Fotó: Fotó: MTI/AP/Breitling/Tokunaga Kacuhiko / Béla Fotós

A svájci Yves Rossy az elmúlt héten összesen kilencszer ugrott 3600 méteres magasságból és minden alkalommal körülbelül 10 percet töltött a levegőben. Majdnem 300 km/órás sebességgel száguldott.


A volt vadászgéppilóta saját tervezésű és készítésű felszerelése kerozinnal együtt alig 55-60 kilót nyom. Szénszálas szárnyai négy sugárhajtóművel és 2,5 méteres fesztávval működnek. Az 54 éves Rakétaember amúgy a svájci légitársaság pilótája és éppen hosszabb pihenőjét tölti. „Fantasztikus kiváltság kis szúnyogként repülni az előtt a nagy hegy előtt” – nyilatkozta az AFP-nek. „Valóban lenyűgöző. Tökéletes forma, hatalmas hegy és vulkán. Egy olyan jelenség, amelyet a földön és a levegőben ugyanúgy érezni lehet.” A múlt héten készült képeket a Breitling óragyártó közölte.Rossy az első ember, aki sugárhajtású, vállra csatolható szárnyakkal képes repülni. Különböző projektjei kapcsán nevezték "levegő"-vagy "fúzióembernek" is. Majdnem a Superman, de hiába a menő védőruha, abban nehéz lenne még Lois Lane-t is emelgetni. Rossy a svájci légierő tagja és sportot űz abból, amibe Ikarosz óta már sokan belehaltak. Korábbi rekordjai során átkelt a La Manche- csatornán,  átrepült a Grand Canyon és Brazília második legnagyobb városa, Rio de Janeiro fölött. 2009 novemberében a világon elsőként szerette volna átszelni a Gibraltári-szorost, de a tengerbe zuhant Marokkó és Spanyolország között. A balesetet szerencsésen túlélte.


Rossy repkedése könnyed szabadidős elfoglaltságnak tűnik a hangsebesség átlépéséhez képest. Erre eddig csak Felix Baumgartner osztrák ejtőernyős és helikopterpilóta volt képes, amikor 2012. október 14-én a Red Bull Stratos-küldetésen  39 045 méteres magasságból ugrott. Körülbelül 1342 km/óra sebességgel száguldott a Föld felé és összesen 4 perc 19 másodpercet töltött szabadesésben (ez hosszabb idő, mint egy átlagos Youtube-videó hossza). Élete során körülbelül 2500-szor ugrott – és ő sem úszta meg becenevek nélkül. „Rettenthetetlen Félixnek” engedélye van hőlégballont és helikoptert is vezetni, hobbiból hegyet is mászik és motorozik. Még él.