A párizsi merényletek egyik áldozatának családja Strasbourghoz fordul

Fotó: MTI/AP / Christophe Ena

-

A novemberi párizsi merényletek egyik áldozatának szülei beadvánnyal fordulnak a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB). Ebben Belgiumot azzal vádolják, hogy az állam gépezetében tapasztalható „súlyos működési zavarok” hozzájárultak a terroristák beszivárgásához Franciaországba – közölte hétfőn a család ügyvédje.


A 26 éves, jogász végzettségű Valentin Ribet 2015. november 13-án a párizsi Bataclan koncertterem elleni támadás során vesztette életét. A férfi szüleinek ügyvédje, Samia Maktouf közleménye szerint a család azzal vádolja Belgiumot, hogy az ország védelmében és megfigyelési rendszerében tapasztalható súlyos működési zavarok elősegítették a terroristák beszivárgását Franciaországba, és így hozzájárultak a terrortámadások elkövetéséhez.


A hét helyszínen elkövetett párizsi merényletek 130 halálos áldozatot szedtek, sok volt a sebesült is. A támadásokat három terroristakommandó hajtotta végre.

Maktouf rámutatott, hogy a többségében belga állampolgárságú terroristák a brüsszeli Molenbeek-Saint-Jean negyedből származnak, ahol radikalizálódtak, felkészültek a dzsihádra, és előkészítették a francia területen elkövetett fegyveres akcióikat. Az ügyvéd, aki a merényletek áldozatainak több családtagját képviseli, nehezményezte, hogy a támadások után agyonlőtt Abdelhamid Abaaoud, valamint a szökésben lévő Salah Abdeslam, a merényletek értelmi szerzői szabadon utazgathattak Franciaország és Belgium között annak ellenére, hogy megfigyelték őket a belga hatóságok. Utóbbiak így nem tettek eleget kötelezettségeiknek – vélte.


Ribet családja az emberi jogok európai konvenciójának második cikkelyére, az élethez való jogra hivatkozik a beadványban. A strasbourgi bíróság elvileg nem ítélkezhet olyan ügyben, amelyben a sértett nem merítette ki az összes – jelen esetben Belgiumban – rendelkezésére álló jogorvoslati lehetőséget. Az ügyvéd szerint azonban az EJEB jó eséllyel befogadhatja az ügyet, mivel a jogszabályok lehetővé teszik, hogy eltekintsenek az egyéb jogorvoslati lehetőségektől, ha bebizonyosodik, hogy az igazságszolgáltatás gépezetében súlyos hibák voltak.