A palesztin menedékkérő kislány örül Merkel őszinteségének

Forrás: Facebook/Bundesregierung

-

Az egyik német lapnak azt mondta, jobban fájna neki, ha a német kancellár nem lett volna őszinte.


Nem neheztel Angela Merkelre és örül a kancellár őszinteségének az a palesztin menedékkérő kislány, aki elsírta magát egy rendezvényen, mert a kormányfő azt mondta neki, hogy Németország nem tud mindenkit befogadni, és lesznek, akiknek távozniuk kell. Reem Sahwil a Bild am Sonntag című vasárnapi német lapnak elmondta, hogy a rostocki fórumon, amelyen Merkel iskolásokkal beszélgetett, eredetileg nem akart felszólalni, de végül meggondolta magát. „Egyszerűen kitört belőlem” – mondta a 14 éves lány a Bild am Sonntagnak. A szerdán tartott rostocki fórumon arról beszélt, hogy családját sokáig a kitoloncolás fenyegette, és nem tudják, maradhatnak-e Németországban, a bizonytalanság pedig megnehezíti az életüket.

Merkel azt mondta, hogy megérti a lány helyzetét, de „a politika néha kemény dolog, és ugyan nagyon rokonszenves vagy, de te is tudod, hogy a libanoni palesztin menekülttáborokban még sok ezren élnek. Ha most azt mondanánk, hogy mind jöhettek, és Afrikából is mindenki jöhet, akkor nem tudnánk kezelni a helyzetet”.

A kormány csak a menekültügyi eljárások átfutási idejének csökkentésével tudja enyhíteni a menedékkérők bizonytalanságát. Ez az „egyetlen válasz”, amelyet Németország adhat, „és lesznek, akiknek vissza kell menniük” – mondta a kancellár, akit ezért sokan szívtelenséggel, érzéketlenséggel vádoltak.

Reem Sahwil viszont nem neheztel. „Azt hittem, hogy majd valami olyasmit mond, hogy eltarthat egy darabig az ügyintézés, de biztosan maradhatunk. Természetesen csalódtam, és akkor kezdtem sírni, amikor Merkel asszony azt mondta, hogy mindig lesznek emberek, akiket ki kell toloncolni. Ez fájt, de boldog is voltam, hogy ennyire őszinte volt. Még inkább fájt volna, ha nem őszinte. Kedvelem az olyan őszinte embereket, mint Merkel asszony” – mondta a palesztin lány, aki egy libanoni menekülttáborból érkezett Németországba négy éve, kiválóan megtanult németül és jól teljesít az iskolában.

Reem esete révén újraindult a politikai vita a bevándorlás irányításáról, és a Merkel vezette konzervatívokkal kormányzó szociáldemokraták (SPD) ismét elővették az év elején előterjesztett javaslatukat, amely szerint a jelenlegi, szerintük túlságosan széttartó szabályozás helyett az ügyet átfogóan rendező bevándorlási törvényt kell alkotni, és a munkaerő-piaci igények alapján kell meghatározni, hogy ki telepedhet le.