A nyomorban pia helyett már a "kristály" a mindennapos vendég

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

Kapásból felsoroltak nekünk öt dílert Törökszentmiklóson a múlt héten dizájnerdrogoktól életveszélyes állapotba került fiatalok rokonai, ismerősei. Egyikük alig kétháznyira lakik attól a kismamától, akinek magzatáról még mindig nem tudni biztosat. Törökszentmiklós polgármestere lépéseket sürget.


„A gyerekeknek mit mondtak, hol van az édesanyjuk?” „Azt, hogy bement a kórházba megszülni a kistestvérüket” – Törökszentmiklóson a Hold utcában állunk egy rossz állapotú családi ház előtt a sárban. Mónika édesanyjával beszélgetünk, a 27 éves lánya egyike annak a hat embernek, akiket csütörtök éjszaka és péntek délelőtt vittek be súlyos állapotban a mentők pszichoaktív anyag fogyasztása miatt.

Köztük volt két kismama is, Mónika mellett az alig 18 éves Brigitta is fogyasztott a szerből. Ő a harmadik gyerekével volt terhes. (A két magzat állapotáról egyelőre nincs egyértelmű információ. A hétvégén elterjedt a halálhírük, aztán ezt egy rokon cáfolta, a Semmelweis Egyetem nem nyilatkozik.)

Hétfőn délelőtt még a helyiek is úgy tudták, a két kicsi meghalt. A fiatalok a kristályként emlegetett szerből fogyasztottak, volt, aki még aznap este, mások péntek délelőtt lettek rosszul. Mónikához a saját élettársa hívta ki a rendőröket, aztán őt is kórházba kellett vinni, együtt drogoztak a jelek szerint.


Nyomor a Szivárványban

Brigittáék a Szivárvány utcában laknak, ez a Hold utcából nyílik, Törökszentmiklós Püspökladány felé eső szélén. Az utcanevek nem is lehetnének nagyobb kontrasztban a valósággal: romák lakta nyomortelepről van szó, az út sáros, sokfelé szemét, a házak leromlottak, rengeteg a szabadon bóklászó kutya. Igaz, a város nemrég uniós pályázatból egy közösségi központ építésére nyert támogatást, és ez el is készült: van hozzá focipálya is.

A kisiklott életű fiatalokon azonban ez már nem segít: a jelek szerint már itt is kiszorította az olcsó drog az alkoholt. A környéken kocsmát nem is találtunk, a helyi boltban sem nagyon fogyott a szesz, ellenben a „kristályhoz” akár már ötszáz forintért is hozzá lehet jutni.

A Hold és Szivárvány utcák lakói személyesen ismerik a terjesztőket. Nekünk legalábbis kapásból felsoroltak ötöt név szerint. Egyiküknek a címét is elárulták, alig kétháznyira volt az egyik kismama családjának házától. Kopogásunkra senki nem nyitott ajtót, egy utcabeli szerint hiába is keresnénk.

Azt nem tudni, a helyiek által felsoroltak között volt-e az a férfi, akit a rendőrség a hétvégén előzetes letartóztatásba helyezett.


Kilátástalanul


Brigitta édesanyja nagyon megdöbbent az egészen, nem látta korábban soha drogozni a lányát. Az 51 éves nő férjével együtt Kiskunfélegyházára jár dolgozni egy tormafeldolgozó üzembe. Napi tizenkét órás műszakban, ezért heti nettó 27 ezer forintot kapnak fejenként. „Nézze meg, hogy én ennyi munkával meddig tudtam jutni” – mutat rossz állapotú házára a Szivárvány utca végén, miközben „a dílerek meg mind jól élnek!”

Az asszony szerint – és ezt feltételezik mások is, akikkel beszéltünk – a rendőrök összejátszhatnak a dílerekkel, ezt abból gondolják, hogy „mindenki tudja, kik terjesztik a drogot, mégsem kapják el őket sosem”, vagy ha be is visznek időnként egyet-egyet közülük, hamar ismét szabadlábra kerül. Amikor Törökszentmiklós egyébként takaros belvárosában találomra megszólítunk egy fiatal srácot, ő is arról beszél: a településen rengetegen használnak drogot, és sok a terjesztő is, akik közül a legtöbbet ismerik a helyiek, mégsem történik semmi. „Én egy boltban dolgozom, oda is rendszeresen jönnek be totál bebódult emberek, akik alig tudnak magukról” – mondja.


Jelen van

A rendőrség azonban a legtöbb esetben tehetetlen, hiszen a dílerek már pontosan tudják, hogy minimális kémiai változtatásokkal kijátszhatják a törvényt, emiatt nagyon nehéz elfogni őket, amikor illegális szert árulnak – mondja erről Markót Imre, a város polgármestere, amikor hivatalában leülünk beszélgetni. .„Tény, hogy a kábítószer jelen van a városban” – teszi hozzá.


Markót Imre polgármester: új stratégia kell


„Egyébként a környék, ahol a tragédia történt, nem minősül a bűnözés szempontjából kiemelten fertőzöttnek Törökszentmiklóson, leginkább besurranásos esetek fordulnak elő” – mondja Markót Imre. Ennek ellenére a polgármester is úgy gondolja, a tragédia után változtatni kell, emiatt első körben egy asztalhoz akarja ültetni a lehető leghamarabb a város szociális, gyermek- és ifjúságvédelmi intézményeinek vezetőit, a rendőrség képviselőjét és a helyi cigány kisebbségi önkormányzat vezetését, hogy kidolgozzanak valamilyen megelőző stratégiát.

„Törökszentmiklóson már 2006 óta folyamatosan működnek drogprevenciós programok, jórészt civil részvétellel, de ezt most szeretnénk megerősíteni” – mondja. Gyermekvédelmi szempontból, mint megtudtuk, nem számított különösen problémásnak a környék, nem emeltek ki például több gyereket a családjából, mint a város más részein.


Nem tudni, hányan anyagoznak várandósan

Magyarországon még nem készült megbízható kutatás arról, hogy milyen gyakori a terhesség alatti szerhasználat, nincs is rá megbízható módszertan – mondta Oberth József, a Magyar Emberi Jogvédő Központ Alapítvány kuratóriumi elnöke. A Józan Babák Klubja nevű kezdeményezést működtető alapítvány vezetője szerint az ellátórendszerben dolgozók tapasztalatai alapján úgy becsülik, évente százas nagyságrendben fordulhat elő súlyos eset, a terhesség közben alkalmilag szert használó nők számát pedig ezres nagyságrendűre teszik.Későn felismert terhesség

Az alapítvány által segített nők közt vannak olyanok, akik marginális helyzetben vannak, bántalmazó kapcsolatban élnek, vagy épp prostituáltak, de a szerhasználat nem kötődik feltétlenül egy adott élethelyzethez. Az úgynevezett dizájnerdrogok nyilván olcsóbbak, de például az alkohol is veszélyes, az pedig többe kerül.


Nézze meg képeinket a helyszínről!


Bár nem csak a szerhasználó nőknél fordul elő, a körükben viszonylag gyakori, hogy a nők későn ismerik fel a terhességüket, például azért, mert nem tulajdonítanak jelentőséget az olyan tüneteknek, mint a hányinger vagy a menstruáció elmaradása. Oberth József szerint sokan jelennek meg az ellátórendszerben a terhesség 22. hete körül, amikor már félreérthetetlen jelei vannak a várandósságnak.

Az ilyen helyzetben lévő nők azért is nehezen kapnak ellátást – például már a védőnőhöz sem mennek el –, mert félnek az embertelen bánásmódtól,
a szerhasználó nőkkel szembeni előítéletektől, illetve attól, hogy elveszik tőlük a gyermeküket. Oberth József példaként említette, mikor az egyik, már vajúdó nőtől a szülőszobán kérdezték meg, hogy hányszor feküdt le a dílerével.


Törökszentmiklós, drog, szivárvány utca

Az egyik áldozat édesanyja


A legnagyobb gond azonban az, hogy a rendszer akkor sem igazán tudja vagy akarja kezelni a szerhasználó nőket, ha jelentkeznek ellátásra. Sokszor megtörténik, hogy egyik orvostól a másikhoz küldik őket, például arra hivatkozva, hogy a nőgyógyász nem addiktológus (függőséggel foglalkozó szakorvos), és fordítva. Oberth saját tapasztalatai szerint a védőnők sem ismerik az addiktológusokat, nem tudják, hová kell fordulni ilyen esetekben.

Az alapítvány épp azzal foglalkozik, hogy segítsen a hasonló helyzetben lévő nőknek, például személyesen elkísérjék őket a megfelelő, együttműködő orvosokhoz, intézményekhez, gyakran öt-hat szakma képviselőihez. Munkájuk eredményeként százból 96-98 nő bekerül az ellátásba, pedig felük korábban gondozatlan terhes volt. A Józan Babák Klub 2006 óta kétszáznál több intravénás, illetve több tucat dizájnerdrogot fogyasztó nőt és magzatát gondozta, és ebben a körben egyszer sem fordult elő haláleset vagy fejlődési rendellenesség – mondta Oberth.