A Nyírő Gyula kórház dolgozója lett az év roma hőse

-

Jónás Tímea, a Nyírő Gyula kórház pszichiátriai osztályának főápolója kapta idén az Aranypánt-díjat tíz jelölt közül. Az elismerést olyan roma hétköznapi hősök kaphatják, akik a mindennapi életükben példaként szolgálnak roma és nem roma környezetük számára – írja a Roma Sajtóközpont.


Jónás Tímea a Nyírő Gyula kórház főápolójaként négy részleget vezet és 171 betegágyra felügyel. Áprilisban az Alzheimer-kórról fog szakmai előadást tartani a Budapesti Kongresszusi Központban az Alzheimer Világkonferencián.


Jónás Tímea a Szabolcs megyei Tuzséron született egy hétgyerekes családban. Szülei a vasútnál dolgoztak, és bár többször is kiváló dolgozóként tüntették ki őket, cigány telepen éltek nagyon szegény körülmények között – írja a lap az ápoló portréjában. Általános iskolában és a kisvárdai Bessenyei György Gimnáziumban is nagyon jó tanulónak számított, egyetlen roma tanulóként kiváló eredménnyel érettségizett. Pesten szerezte meg az egészségügyi szakképesítését, tanulmányait annak köszönhetően tudta finanszírozni, hogy egyik tanára segédápolói állást kínált neki. Korábban az egykori Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem (HIETE) munkatársaként dolgozott, ápolói munkája mellett gyógyszerkutatásokban is részt vett, majd a HIETE megszűnése után a Nyírő Gyula kórházba került, ahol egy év után lett a részleg vezetője. Itt időközben megszerezte a pszichiátriai szakápoló végzettséget is, ennek köszönhetően nevezték ki a Nyírő Gyula Kórház pszichiátriai osztályának főosztályvezető ápolójává.

Tavaly a skizofrénia visszaesésének megelőzéséről tartott előadást egy szakmai konferencián.