A nyilvánosságot kizárva tárgyalják a belvárosi ingatlanügyeket

-

Rogán Antal volt polgármester – jelenleg a Fidesz parlamenti frakcióvezetője – nem jelent meg azon a bizottsági ülésen, amely az V. kerület ingatlaneladási gyakorlatát vizsgálta. A politikus nevében a kerületi jegyző egy vizsgálati jelentést adott át. A dokumentumról részletek nem derültek ki, zárt ülést rendeltek el. Az önkormányzat még Rogán vezetése idején adott el kedvezményesen egy ingatlant a gyilkossági ügyekben vádlott Portik Tamás élettársának.


Zárt ülésen tárgyalt csütörtökön az V. kerület pénzügyi bizottsága az önkormányzat ingatlaneladási gyakorlatáról. A testület ülését a bizottságot vezető MSZP-s Steiner Pál hívta össze.

A Rogán Antal polgármestersége idején történt ingatlanértékesítési gyakorlatot a többi között azért vizsgálja a bizottság, mert kiderült: az önkormányzat még 2011-ben kedvezményesen adott el egy ingatlant Portik Tamás élettársának. Portik ellen az Aranykéz utcai robbantás és a Prisztás-gyilkosság miatt folyik büntetőper.

A szerdai bizottsági ülés nem indult izgalmasan. Az MSZP-s Steiner eljárásjogi kérdésekről beszélt hosszasan és meglehetősen halkan. A szocialista politikus Portik Tamás nevét sem mondta ki. “Több olyan ügy került nyilvánosságra, amelyek különböző megközelítéseket kaptak. (…) Ezek izgatják a közvéleményt” - fogalmazott.

Az ülés akkor vett fordulatot, amikor a kerületi jegyző, Sélley Zoltán megszólalt. Közölte: Rogán Antal korábbi polgármester nem tudott eljönni az ülésre, az elhangzottakról azonban ő tájékoztatni fogja a Fidesz frakcióvezetőjét. A jegyző ezt követően néhány oldalnyi papírt adott át Steinernek. Sélley szerint a dokumentum az ingatlaneladásról készült “anonimizált vizsgálati jelentés”, amelyet egy egyetemi oktató készített Rogán megbízásából.

Részletek nem derültek ki a dokumentumról, azt sem lehet tudni, hogy arról a vizsgálatról van-e szó, amelyet az önkormányzat még 2012-ben végzett, vagy egy frissebb jelentésről. A bizonytalanság oka, hogy Sélley úgy fogalmazott: Rogán magánemberként rendelte el a vizsgálatot. Rogán a parlamenti összeférhetetlenségi szabályok miatt nem indult az őszi polgármester-választáson.

A Blikk szombaton beszámolt a Portik élettársával kötött üzletről, Rogán erre reagálva azt közölte: az V. kerületi önkormányzat két éve kivizsgálta az ügyet. Ez törvénytelenséget vagy szabálytalanságot nem tárt fel, az ügy miatt azonban felmentették az akkori jegyzőt, Rónaszéki Lászlót. A Belváros azt is közölte: az önkormányzat nem tudhatja, hogy kicsoda Portik Tamás élettársa, mivel sem Portik Tamással, sem a cégeivel nem álltak kapcsolatban.

A bizottság Steiner Pál ellenszavazata ellenére zárt ülést rendelt el, így a jelen lévő újságíróknak el kellett hagyniuk termet. Ezt azzal indokolták, hogy a tanácskozáson üzleti érdekeket sértő információk hangozhatnak el.

Az újságírók ezután átvonultak a jogi és ügyrendi bizottság albizottságának ülésére, ahol Juhász Péter vagyonnyilatkozatát tárgyalták. Az V. kerületi ellenzéki képviselő vagyonosodásával azért foglalkoznak, mert a Magyar Nemzet arról írt: a politikusnak se jövedelme, se ingatlanja, se megtakarítása nincs. Bár Juhász kérte a nyilvános ülést, a testület zárt ajtók mögötti tárgyalást rendelt el.