A New York Times erősen kritizálja Orbánt

Fotó: AFP / ATTILA KISBENEDEK / AFP / ATTILA KISBENEDEK

-

A szerkesztőségi állásfoglalás szerint csökkenteni kellene a Magyarországnak szánt uniós támogatások egy részét, és fel kellene függeszteni Magyarország szavazati jogát is.


„Orbán azt hiszi, hogy semmit sem kockáztat”
–  írja a lap a sokat vitatott tusnádfürdői beszéd kapcsán, bírálva a magyar kormány intézkedéseit. A miniszterelnök illiberális állama a héten a Wall Street Journal címlapjára is felkerült. A cikk szerint Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének válaszában tovább kell mennie a szokásos dorgálásnál és kéztördelésnél.
„A bizottság azzal kezdhetné, hogy csökkenti azt a 21,91 milliárd eurót (mintegy 29,33 milliárd dollárt), amelyet az Európai Unió 2014 és 2020 között Magyarországnak szán az infrastrukturális fejlesztések finanszírozására. Ugyancsak eljárást kellene kezdeményeznie az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikkére hivatkozva, amely lehetővé teszi, hogy megvonják a szavazati jogot attól a tagállamtól, amelyben komolyan felmerül a 2. cikkben felsorolt értékek megsértése, beleértve a jogállamiságot, a szabadságot, a demokráciát és az emberi jogokat.”
„A bizottság komolyan csökkentené saját hitelességét, ha elmulasztana lépéseket tenni Magyarország szankcionálása érdekében ezen értékek szisztematikus megsértése miatt.”
A cikk szombaton jelenik meg a lap nemzetközi kiadása, a The International New York Times nyomtatott változatában.


Mindenkinek van véleménye

A külföldi sajtóvisszhangot itt (a tusnádfürdői beszéddel részletesebben foglalkozó lapok erősen kritikusak), elemzők véleményét itt (a megkérdezettek nagyobb része nem lát fordulópontot a beszédben) mutattuk be. A beszéddel részletesen itt foglalkoztunk, a demokráciáról és a fejlődésről pedig itt írtunk.