A neonyilasok vezetője ölhette meg a rendőrt

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

A Magyar Nemzeti Arcvonal rendszeresen tartott katonai kiképzéseket Bőny környékén.


A cigányprobléma végső megoldása a cigányság eltávolítása a magyarság életteréből

írta a Magyar Nemzeti Arcvonal egy közleményében még 2011-ben. De mi köze van a szélsőjobboldali szervezetnek a szerdai lövöldözéshez? Úgy tűnik, egyvalakinél összeérnek a szálak.


Alaptétel

Győrkös István a rendszerváltozás idején több mozgalmat alapított: 1989-ben Győrben például létrehozta a Magyar Nemzetiszocialista Akciócsoportokat. A nemzetiszocializmus hirdetése miatt társaival együtt perbe fogták és felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. A per után, 1992-ben a szervezet nevét Magyar Nemzeti Arcvonalra (MNA) változtatta.

A szervezet hungaristának, illetve nemzetiszocialistának vallja magát, maga Győrkös egyszer például azt mondta:


Ahhoz az alaptételhez tartom magam, hogy a zsidó mindig hazudik. Minden zsidó és mindig.

Az MNA-hoz köthetőek a Népi Akciócsoportok és az Egységes Magyarország Mozgalom is. Az MNA a Győr melletti Bőny községben található központjában, egy volt szovjet laktanya lőterén – illetve ehhez hasonló félreeső helyszíneken – rendszeresen szervez félkatonai kiképzőtáborokat, amelyek során a szélsőjobboldali társszervezetek (Őrző Magyar Gárda, Pax Hungarica) fegyveres felkészítése is zajlik – írja a szélsőjobboldali csoportokat elemző Athena Intézet.Győrkösék nevéhez fűződik a nemzetközi neonáci találkozóvá fejlődött budapesti megemlékezés, a Becsület napja 1997-es bevezetése – ekkor a résztvevők a náci fegyveresek kitörési kísérletére, a budai Várból kiinduló hadműveletre emlékeznek.

Az MNA-hoz köthető többek között a hidfo.net és a jovonk.info is, amelyek a szélsőjobboldali oldalakhoz hasonlóan orosz dezinformációkat terjesztenek, például migrációs álhíreket. Egyik forrásuk a Russia Today állami propagandaadó is.