A nemi élet a magyar politika utolsó nagy tabuja

-

Lassan két hete tartja izgalomban a magyar politikai életet, hogy melyik politikussal állhatott szexuális kapcsolatban a meggyilkolt fiatal prostituált. A politikusok előszeretettel terjesztik az erről szóló pletykákat, az azonban a mai napig íratlan szabálynak számít közöttük, hogy nyilvánosan nem támadják egymást a magánéleten keresztül. Abból ugyanis egyik oldal sem tudna jól kijönni.


A magyar politikai kultúrába sok minden belefér. A politikusok ellenfeleiket maffiózókkal hozzák hírbe, milliárdos csalásokkal, lopással, hazaárulással vádolják meg egymást, és gyakran a becsületsértés határait súroló kijelentésekre ragadtatják magukat. Egyedüli tabunak talán csak a politikai ellenfél családi ügyei, szexuális élete számít. A nemzetközi példákkal szemben Magyarországon ezért nem fordulnak elő olyan szexbotrányok, amelyek megingatnák egy politikus pozícióját, vagy legalábbis szabadkozásra kényszerítenék a képviselőt.

Valószínűleg ezért nem fogják a magyar politikusok nyilvánosan szóba hozni annak a 19 éves prostituáltnak az ügyét sem, akit május elején gyilkoltak meg a fővárosi VII. kerületi lakásában. A következő napokban a bulvárlapok azt kezdték feszegetni, hogy a lánynak egy családos politikus volt az egyik szexpartnere, már 18 éves kora előtt is. A Bors arról is írt, hogy az együttlétről a lány telefonjával egy videofelvétel is készült. Arról már ellentmondó információk jelentek meg, hogy mi lett a telefon sorsa.

A politikusokat szemmel láthatóan érdekli az ügy, szocialista képviselők a múlt héten munkatársunknak lelkesen beszéltek arról, hogy szerintük melyik fideszes politikusról van szó. Egyikük több kormánypárti képviselőt is megnevezett, végül egyre szűkítette a találgatást. Fideszesek viszont úgy vélik, hogy egy magas rangú MSZP-s volt Nancy kuncsaftja. A politikusok csak a pletykát terjesztik, nyilvánosan egyik fél sem áll elő a saját sztorijával. Ezt azzal magyarázták, hogy nincs bizonyítékuk, csupán elmondták az újságíróknak, amit hallottak.


Nőügyekkel nem foglalkoznak

Más esetekben viszont már nem annyira zavarja a politikusokat, ha nem rendelkeznek megfelelő bizonyítékokkal, hajlamosak készpénznek venni a sajtóértesüléseket, vagy legalábbis felszólítani ellenlábasukat, hogy tisztázzák magukat a médiában felmerült gyanú alól (amit egyébként sokszor ők maguk hintenek el). Egy szexbotrány kirobbantásától azonban még az olyan kiélezett kampányhelyzetekben óvakodnak, amikor tényleg frontális és személyeskedő támadás indul a rivális ellen a győzelem érdekében.

A Fidesz egyik befolyásos tagja a tavaszi parlamenti kampány során munkatársunknak azt mondta: nem kívánnak azzal foglalkozni, hogy Keleti Györgyi kire utalhatott, amikor a könyvében arról írt, hogy egy nős, ellenzéki politikus volt a szexpartnere. Olyan ügyekkel támadják az MSZP-t, mint például Simon Gábor eltitkolt pénze, félrelépésekkel, nőügyekkel eddig sem foglalkoztak, és a jövőben sem fognak – mondta a fideszes. Szerinte ugyanis a magyar politika egyik íratlan szabálya, hogy a magánéleten keresztül nem támadják egymást a politikai ellenfelek.


A baloldal minden kampányban tartott a szexbotránytól

Egy MSZP-s arról mesélt, hogy a tavaszi kampány során olyan információk kerültek a birtokukba, hogy egy többgyermekes fideszes házastársa félrelépett. A politikus számára azért is kellemetlen lett volna az ügy, mert beszédeiben a család fontossága volt az egyik hangsúlyos témája. A helyi szocialista szervezet fel akarta használni az erről szóló információt, de a kampánystáb lebeszélte. Azt mondták, a családi szennyest nem akarják kiteregetni.

„Komolyan egyik kampányban sem merült fel, hogy valakit a másik oldalról a félrelépései miatt támadjunk. Pedig minden kampány fontos része az ellenségkutatás. Összegyűjtjük, hogy a Fideszből ki hogyan szavazott fontos, jól kommunikálható ügyekben, és ehhez képest később mit mondott, vagy tett. Kinek vannak nagy értékű ingóságai, ingatlanja, amivel támadni lehet. De olyan nem fordult elő, hogy megpróbáljuk kideríteni, valaki jár-e prostituáltakhoz” – mondta a VS.hu-nak az MSZP több korábbi kampányának egyik résztvevője.

Egy másik MSZP-s szerint több szocialista és szabad demokrata politikusról is lehetett tudni, hogy bolondja a nőknek. A baloldalon minden kampányban tartottak is tőle, hogy „a Fidesz majd kijön valami szaftos üggyel, ami miatt hetekig magyarázkodhatunk. De egyszer sem tették meg”. Egyik párttársa szerint ennek az a magyarázata, hogy még működik valami józan ész a politikában. „Mindenki tudja, hogy ha én holnap előjövök, hogy X fideszes képviselő prostituáltakhoz jár, akkor holnap velem történik meg ugyanez, és egy ilyen helyzetből nagyon rosszul lehet kijönni” – fogalmazott.


A legmagasabb labdákat sem csapták le

A baloldal nem csapott le arra a ritka konkrét esetre sem, amikor a Blikk a 2002-es választások előtt arról közölt egy cikket, hogy Kósa Lajos szolgálati Audijában éppen egy prostituált szolgáltatásait vette igénybe, amikor rajtakapták a rendőrök („Kósa ötezer forintot ajánlott, hogy menjek el vele üzletbe" – idézte a lap a prostituáltat). Igaz, ebben az esetben Kövér László Kuncze Gábor egyik munkatársát vádolta azzal, hogy ő áll a cikk mögött, majd a kampány mocskosságáról beszélt.

A Fidesz szintén csendben maradt, amikor a Napi ÁSZ 2005-ben arról írt, hogy a házas Kovács László szeretőt tartott, akit több protokolleseményen is a feleségeként mutatott be. A nőnek uniós parlamenti belépője is volt, így Kovácsot akkor is meg tudta látogatni, amikor uniós biztosként dolgozott Brüsszelben. Az asszony szerint a kapcsolatnak azért lett vége, mert Kovács Brüsszelben több másik nővel is megcsalta.

A számos legendaként keringő történet ellenére az is ritkaságszámba megy, hogy egy magyar politikus nyilvánosan azért magyarázkodjon, mert a magánélete miatt hazugságba keveredett, vagy más erkölcsi normák szerint él, mint amit képvisel. A kivételek egyike volt, amikor tavaly Vona Gábor a könyvében bevallotta: néhány évvel ezelőtt volt egy házasságon kívüli kapcsolata, amellyel „sok szenvedést okozott a szeretteinek”. „Ember vagyok, megbuktam, igyekszem tanulni belőle” – írta.