A németeket is kiborították Orbánék, behívták a nagykövetet

Fotó: AFP / CSABA SEGESVARI

-

Czukor Józseftől is a konzultáció hiányát kérték számon a VS.hu értesülései szerint. Ausztria szerint „olcsó módon" viselkedik a kormány.


Czukor József berlini magyar nagykövetet behívták konzultálni a német belügyminisztériumba, miután a magyar kormány bejelentette: egyoldalúan felfüggeszti a menekültek visszatoloncolásáról szóló dublini egyezményt - értesült a VS.hu. Ausztria még tegnap délután bejelentette, hogy bekérették Perényi Jánost, a bécsi magyar misszió vezetőjét.


Információink szerint a német kormány részéről nagyjából ugyanazok a kifogások merültek fel a kormány döntését illetően, mint amiket Bécsben megfogalmaztak. Mindenekelőtt az előzetes egyeztetés, tájékoztatás elmaradását kifogásolták, és arra hívták fel a figyelmet, hogy a magyar kormány egy korábban általa is elfogadott uniós egyezményt nem rúghat fel egyoldalúan.


ausztria sem örül

Úgy tudjuk, Bécsben Perényi Jánossal Elisabeth Tichy-Fisslberger, az osztrák külügyminisztérium jogi és konzuli szekciójának főnöke, valamint Gerhard Zettl, a minisztérium integrációs politikáért felelős főosztályának vezetője tárgyalt. Részükről az hangzott el, hogy elfogadhatatlannak tartják, hogy ilyen „olcsó módon" járjon el Magyarország, és „rendkívül veszélyes lépésnek" tartják, hogy „technikai okokra" hivatkozva, meghatározatlan időre felrúgunk egy uniós egyezményt.

Bár megértik, hogy az elmúlt időszakban jelentősen nőtt a migrációs nyomás Magyarországon, információik szerint a menekültek Magyarországon pénzt kapnak, majd egyszerűen továbbengedik a hatóságok őket Ausztria, Németország felé, így „nem fair", ha most nem akarunk közülük senkit visszafogadni.


(Cikkünk korábbi verziójában azt írtuk, hogy a német külügy kérette be a berlini nagykövetet tegnap, és egy külügyi államtitkárral beszélgetett, ez azonban nem igaz. A tévedésért elnézést kérünk.)