A németek többsége konzervatív-liberális-zöld koalíciót támogatna

Fotó: AFP / TOBIAS SCHWARZ

-

A többség szerint a szociáldemokratáknak ellenzékbe kellene vonulniuk.


A németek többsége jónak tartaná, ha a következő ciklusban az úgynevezett Jamaica-koalíció, azaz a konzervatív CDU/CSU, a liberális FDP és a Zöldek koalíciója kormányozna. A németek 57 százaléka támogatná ezt a megoldást, az eddigi nagykoalíció – a CDU/CSU és a szociáldemokrata SPD – folytatását pedig csak 31 százalék tartaná jónak.

A DeutschlandTrend szerint a németek 59 százaléka támogatja, hogy az SPD ellenzékbe vonuljon, míg 33 százalék nem tartja helyesnek a szociáldemokraták döntését. A többség, 59 százalék arra számít, hogy az SPD kitart az elhatározása mellett, és alig egyharmad számít arra, hogy a párt végül mégis ismét koalícióra lép a CDU/CSU-val.

Angela Merkel támogatottsága továbbra is magas, 58 százalék üdvözli, hogy a következő ciklusban is ő lesz a kancellár. Azonban négy évvel korábban, amikor a CDU/CSU kiugró eredménnyel, a szavazatok 41,5 százalékával nyerte meg a Bundestag-választást, a kormányfő támogatottsága 13 százalékponttal nagyobb, 71 százalékos volt.

A kutatásban azt is vizsgálták, hogy a választók szerint a többi pártnak miként kellene viszonyulnia a Bundestagba most először bejutott, szélsőjobboldali AfD-hez. Csupán 17 százalék támogatná, ha rendszeresen együttműködnének az új párttal. A teljes körű bojkottot 33 százalék támogatná, és 47 százalék szerint minden egyes ügyben külön mérlegelni kell, hogy szükséges-e együttműködni velük.

Az esetleges Jamaica-koalíció tagjai soha nem kormányoztak még együtt szövetségi szinten, de a CDU/CSU és az FDP évtizedeket töltött együtt kormányon, és tartományi szinten is dolgoztak már együtt különböző összetételben. Így például a bajor CSU az FDP-vel vezette Bajorországot 2008-tól 2013-ig, Baden-Württembergben pedig a CDU a Zöldek kisebbik koalíciós partnere tavaly óta. Schleswig-Holsteinben idén nyáron CDU-Zöldek-FDP kormány alakult.