A németek nem találnak 130 ezer menekültet

Fotó: DPA / JAN WOITAS

-


A német hatóságok nem tudnak 130 ezer, tavaly érkezett menedékkérő hollétéről. Erről a BBC számolt be.

Nem jelentek meg a menekültek azokon a befogadóállomásokon, ahova eredetileg irányították őket. Ennek több oka az lehet: vagy elhagyták az országot, vagy tudatosan elbújtak, a harmadik lehetőség, hogy több alkalommal regisztrálták őket.

Németországba tavaly 1,1 millió menedékkérő érkezett, ennek 13 százalékát teszik ki az „eltűnt emberek”.

A belügyminisztérium szóvivője szerint a csütörtökön a német parlament által jóváhagyott intézkedéssorozat segíthet megoldani a felmerülő problémát. Ennek része, hogy a menedékkérőket az országba lépéskor egyből ellátják a személyazonosságukat igazoló dokumentummal

Így a hatóságok egy központi nyilvántartásban rögzítik őket, ezzel várhatóan elkerülik a többszöri regisztrációt. Az új szabályok szigorítják a családegyesítéseket is.

A szövetségi bevándorlási hivatal vezetője azt állította, hogy az országban jelenleg 400 ezer ember személyazonossága ismeretlen a hatóságok számára.

Angela Merkel német kancellár próbálja megfékezni a menekültek intenzív jövetelét, ennek érdekében Törökországgal is tárgyalásokat folytat. Közben a legnagyobb német üzleti vállalkozások azért lobbiznak, hogy minél többen érkezzenek, hiszen munkaerőhiánytól szenvednek.