A német titkosszolgálat az izraeli miniszterelnök után is kémkedett

Fotó: Getty Images/iStockphoto / scyther5 / Getty Images/iStockphoto / scyther5

-


A német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) az izraeli miniszterelnök és több nyugati szövetséges ország után is kémkedett. Erről a Der Spiegel című német hetilapra hivatkozva az MTI írt.

A szombaton megjelent cikk szerint a német hírszerzés különböző időszakokban lehallgatta az izraeli kormányfő irodáját, Ausztria és Belgium belügyminisztériumát, a brit védelmi minisztériumot, továbbá az Egyesült Államok külügyminisztériumát.

A megfigyelt intézmények között szerepel a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) csakúgy, mint az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) és az amerikai légierő. Lehallgatások célpontja volt az Eurocopter globális repülőgépgyártó vállalat és az EADS európai légi ipari óriás is.

A német hírszerzés lehallgatásairól azután derültek ki részletek, hogy a Bundestag felállított egy bizottságot, vizsgálja ki Edward Snowden állításait. A Snowden által kiszivárogtatott dokumentumokból derült ki, hogy az amerikai NSA lehallgatott több külföldi vezetőt, köztük Angela Merkel német kancellárt és Francois Hollande francia elnököt.

A Spiegel tavaly októberben már beszámolt arról, hogy a BND baráti országok nagykövetségei és uniós intézmények ellen is kémkedett.