A német rendőrség nem bírja fenntartani a határ őrzését

Fotó: MTI/AP/dpa / Andreas Gebert

-

A német belügyminiszter tegnap azt nyilatkozta, továbbra is fenntartják a határellenőrzést. A rendőri szakszervezet szerint sokáig már nem képesek erre.


Egy időre, talán három hétre képesek vagyunk még rá [a határellenőrzésre], de hosszabb távon már nincs elég emberünk hozzá

mondta a Neuen Osnabrücker Zeitungnak a német rendőrségi szakszervezet (GdP) elnökhelyettese, Jörg Radek, reagálva Thomas de Maizière szövetségi belügyminiszter tegnapi bejelentésére, miszerint Németország fenntartja a határellenőrzést a menekültválság miatt, bár egyelőre nem lehet tudni, hogy meddig. Radek szerint a rendőrség elérte a terhelésének határait.


A menekültek folyamatos beáramlása miatt Németország szeptember 13-án vezette be újra a határellenőrzést, kiemelt figyelemmel a német–osztrák határra. Azóta az intézkedést folyamatosan meghosszabbították; a mostani határidő február 13., de elméletileg akárhányszor meghosszabbítható lenne.

Szeptember közepe óta több mint kétmillió túlórát halmoztak fel a hivatalnokok, ami megegyezik 1100 ember munkájával, mondta Radek. Egyéb feladatokra – mint a repülőterek és pályaudvarok védelme, focimeccsek biztosítása – alig maradt erejük.

Németországban korábban azt is bejelentették, hogy 3000 új alkalmazottat vesznek fel a rendőrséghez a következő három évben, de a szakszervezeti vezető szerint őket nem lehet majd egyből bevetni, majd csak három év múlva először.

Arról, hogy az osztrákok korlátozzák a beérkező menekültek számát, Radek azt mondta a Rheinischen Postnak, hogy „óriási problémát” okozhat, ha majd az osztrákok egyszerűen csak továbbküldik a menekülteket, mert elérték a befogadási korlátjukat.