A NAV-nál kártérítést követelnek Horváth Andrástól és az Átlátszótól

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az Átlátszó.hu-t, Vida Ildikó NAV-elnök pedig Horváth Andrást perelte be jó hírnév megsértése miatt.


Horváth András korábbi NAV-dolgozó, a Korrupcióellenes Szövetség tagja az ellene tett feljelentésről az ATV Start című műsorában számolt be. Szerinte mindez a kitiltási botránynak és az általa nyilvánosságra hozott NAV-os ügyeknek köszönhető. Azt is elmondta, hogy azért juthattak idáig, mert semmiféle választ nem kaptak a NAV-on belüli, általa feltárt visszaélésekre. Horváth András szerint mások is számíthatnak perekre. Vida Ildikó 3 millió forint kártérítést követel tőle.


Az Átlátszó.hu is arról ír, hogy beperelte a NAV: „Bár soha nem kért sajtó-helyreigazítást, és sokszori megkeresésre sem nyilatkozott az áfabotrányról és egykori munkatársai súlyos állításairól, most a jó hírneve megsértése miatt perel, és milliós kártérítést követel az adóhivatal az Átlátszótól egy tényfeltáró cikk miatt.” A perben Vágó Gábor volt LMP-s politikus képviseli a lapot, aki szintén a Korrupcióellenes Szövetség tagja.

A perek valószínűleg összefüggnek azzal, hogy az Egyesült Államok tegnap jelentette be: nem vonják vissza André Goodfriend, a budapesti nagykövetség volt ügyvivője – Bell nagykövet érkeztével immár követtanácsos – diplomáciai mentelmi jogát. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még karácsony előtt levélben kérte amerikai kollégájától a diplomáciai mentesség felfüggesztését. A tárca közreműködését az ügyészség kérte, hogy tovább tudjon nyomozni a rágalmazási ügyben, mely Vida Ildikó NAV-elnök feljelentése nyomán indult.