A NATO Törökország mellett van, de a kurdok bombázása nem tetszik neki

Fotó: AFP / BULENT KILIC

-

A NATO elítélte az Iszlám Állam törökországi merényleteit, de a török-kurd békefolyamat fontosságát is hangsúlyozták.


A NATO erőteljesen elítélte a törökországi, Iszlám Állam által elkövetett terrortámadásokat kedden kiadott közleményében, amelyet a török kezdeményezésre összehívott az Észak-atlanti Tanács találkozóját követően adtak ki. Törökország az elmúlt napok terrortámadásai miatt kérte az Észak-atlanti Tanács összehívását, ahol a török intézkedésekről is beszámoltak.

Múlt hétfőn 32-en haltak meg és több mint százan megsérültek a török-szíriai határ mentén fekvő Suruc városában végrehajtott merényletben. A NATO részvétét fejezi ki a török kormánynak és az áldozatok hozzátartozóinak.

"A terrorizmus közvetlen veszélyt jelent a NATO-tagállamok biztonságára, a nemzetközi stabilitásra és jólétre. Ez a globális fenyegetés nem ismer sem határokat, sem nemzetiséget, sem vallást. Ezzel a kihívással a nemzetközi közösségnek közösen kell megbirkóznia" - áll a közleményben. A nyilatkozat azt is kimondja, hogy a NATO erőteljesen szolidáris Törökországgal.

Ugyanakkor a NATO főtitkára hétfőn óva intette Törökországot attól, hogy a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) állásai elleni légicsapásokkal veszélybe sodorja a török-kurd békefolyamatot. Stoltenberg arra reagálva fejtette ki álláspontját, hogy vasárnap este török harci repülőgépek sajtójelentések szerint a PKK törökországi az Iszlám Állam egységei mellett a kurd lázadószervezet észak-iraki állásait is bombázták. Így:A török légicsapásokat megelőzően a dél-törökországi Diyarbakir tartományban két török katona meghalt, négy másik pedig megsebesült egy pokolgépes támadásban, amely Ankara szerint a PKK műve volt.

„Minden országnak joga van az önvédelemhez. Törökországnak joga van megvédenie magát a terrortámadásoktól, ugyanakkor fontos, hogy az ezzel kapcsolatos intézkedések arányosak legyenek és feleslegesen ne járuljanak hozzá a konfliktus kiszélesedéséhez" - mondta.

Recep Tayip Erdogan török elnök azonban úgy nyilatkozott, hogy a török-kurd békefolyamat nem haladhat előre, miközben kurd militánsok csapásokat hajtanak végre török célpontok ellen. A török álláspont nem tesz különbséget az Iszlám Állam és a PKK között, mindkettőt terrorszervezetnek tartja.