A NATO-főtitkárhelyettes orosz fenyegetést lát Kelet-Európában

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

Vlagyimir Putyin orosz elnök igyekszik visszaállítani az orosz befolyást Kelet-Európában – mondta a NATO főtitkárhelyettese, Alexander Vershbow.


Alexander Vershbow a budapesti és washingtoni székhelyű elemzőközpont, a Danube Institute által szervezett konferencián kijelentette:


a szuverén országoknak maguknak kell dönteniük a sorsukról. Sokat küzdöttünk a szabad, egységes Európáért, ezt most nem akarjuk feladni

– tette hozzá.

Ilyen körülmények között különösen fontos a transzatlanti szolidaritás – mondta az amerikai diplomata a Hadtörténeti Intézet és Múzeum épületében tartott tanácskozáson. Úgy fogalmazott: meg kell mutatni, hogy érkezzen a fenyegetés akár délről, akár keletről, készek egységesen fellépni.

A szolidaritás példájának nevezte, hogy Magyarország katonákat küldött Irakba, Észtország pedig a Közép-afrikai Köztársaságba. Alexander Vershbow közölte:


az Oroszországgal szembeni leghatékonyabb bánásmód a szövetség megerősítése. Magyarország számára is a legfontosabb biztonsági garancia a NATO-tagság

– tette hozzá.

Felidézte, hogy a NATO több mint 20 éven át széles körű együttműködésre törekedett Oroszországgal. Sikerült stabilizálnia Boszniát, Koszovót, a szervezet együttműködött az orosz kormánnyal az Európa Tanácsban és a terrorizmus elleni küzdelemben. Öt éve a lisszaboni NATO-csúcstalálkozón még részt vett Dmitrij Medvegyev orosz elnök, mára azonban soha nem látott mélypontra jutott a viszony – sorolta.