A náciknál is veszélyesebbnek tartja az iszlámot a holland szélsőjobb

Fotó: MTI/EPA / Bart Maat

-

A Szabadságpárt vezetője betiltaná a – stílszerűen a Mein Kampfhoz hasonlított – Koránt, és bezáratná a mecseteket.


Ki kell szorítani az iszlámot Hollandiából, le kell zárni a határokat a muzulmán országokból érkező migránsok előtt – mondta Geert Wilders, a holland Szabadságpárt (PVV) vezetője.


Az iszlám ideológia talán veszélyesebb, mint a nemzetiszocializmus

– fogalmazott a gyűlöletbeszéd, a kisebbség elleni uszítás és diszkrimináció miatt nemrégiben elítélt politikus. Wilders a hollandiai mecsetek bezárását és a Korán betiltását javasolta, amelyet Adolf Hitler Mein Kampfjához hasonlította.


A legnépszerűbb erő

A friss felmérések szerint a főként muszlimellenes megnyilvánulásairól ismert PVV a legnépszerűbb politikai erő Hollandiában, a párt a voksok nagyjából 20 százalékára számíthat a március 15-i választásokon. Elemzők szerint az Európai Unió elhagyását is követelő párt Wilders nézetei miatt akkor sem tudna koalíciót kötni, ha megnyerné a választást.

Wilders szerint ha pártja nagyot nyer a választásokon, a többi politikai erő gyorsan el fogja felejteni, hogy korábban kizárták a koalíció lehetőségét. „Lehet utálni Geert Wilderst vagy a PVV-t, de


nem lehet csak úgy figyelmen kívül hagyni 2-2,5 millió ember véleményét. Az emberek ezt nem fogják elfogadni

– mondta.

Mark Rutte miniszterelnök, a Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) vezetője azt írta a Twitteren, hogy teljességgel ki van zárva a pártja és a PVV közötti koalíció lehetősége. Wilders a Twitteren válaszolt Rutte bejegyzésére: „A szavazók döntenek ennek az országnak a sorsáról, Mark (...)


És már senki nem hisz neked Hollandiában.

Hollandia mintegy 17 milliós lakosságának körülbelül 5 százaléka muzulmán.