A minisztérium beszélni akar Tarlóssal a babakocsibalhéról

Fotó: MTI/MTVA / Jászai Csaba / MTI/MTVA / Jászai Csaba

-

Az Emmi meghallgatná az érintetteket is. A pártok szerint pedig az ilyen tervezetek helyett az akadálymentesítésre kéne törekedni. A BKK még nem tudja, hogy munkatársuknak ez a szakmai véleménye, vagy provokációról van szó.


Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára egyeztetést kezdeményez a Főpolgármesteri Hivatallal, ugyanis szerintük az üzletszabályzat módosításakor meg kell hallgatni a a kisgyermekes családok és a fogyatékkal élők szempontjait is.


A minisztérium ezt arra reagálva közölte, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) honlapjára ma kikerült egy üzletszabályzat-tervezet, amelyben azt írták, hogy két felnőtt kísérő kellene ahhoz, ha valaki mozgólépcsőn szeretne babakocsival közlekedni, továbbá a babakocsisoknak és a mozgáskorlátozott utasoknak minden esetben kötelező lenne előzetes engedélyt kérniük a forgalmi személyzettől a mozgólépcső használatához.

A BKK később bocsánatot kért azzal a megjegyzéssel, hogy honlapjukon egy „hibás munkaközi dokumentum” szerepelt, amelyet azonnal le is vettek onnan.


A Demokratikus Koalíció (DK) szerint azonban ilyen képtelen szabályzatoknak még csak „munkaközi dokumentumokként” sem lenne szabad megjelenniük. Az MSZP szerint „ez a szabályzattervezet ostoba és kirekesztő”, és inkább arra kéne törekednie a BKK-nak, hogy az összes megálló akadálymentes legyen.


A Jobbik azt írta közleményében, hogy ők már hónapokkal ezelőtt szorgalmazták, hogy az M3-as metróvonal felújításakor történjék meg a teljes körű akadálymentesítés is, azonban a márciusban feltett írásbeli kérdésükre a mai napig nem kaptak választ.


A BKK-nál nehezen megy az ügy tisztázása

A BKK kedd délutáni közleményében arról írták, hogy a hibás munkaközi dokumentum miatt belső vizsgálatot indítottak, ugyanis nem tudják, hogy a szakértő-előkészítőjük szakmai álláspontjáról van szó benne, vagy esetleg valamilyen provokációról.


Azt elismerték, hogy üzletszabályzatukban módosításokat terveznek tenni, de azt csak a szükséges belső egyeztetések és vezetői jóváhagyások után teszik közzé.