A Miniszterelnökség átadta a kiperelt Századvég-tanulmányokat

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

Három év pereskedés, és több hónapnyi időhúzás után a Miniszterelnökség átadta lapunk újságírójának az eddig titkolt Századvég-tanulmányokat. A cégcsoport még 2012 végén nyerte el a 4 milliárdos megbízást a kormánytól.


Hét darab internetkon.hu feliratú pendrájvon, a Parlament épületében Danku Csaba helyettes államtitkár adta át lapunk újságírójának a Századvég-tanulmányokat. A kormány korábbi közlései szerint mintegy 30 ezer oldalnyi iratról van szó, az átadón a pontos oldalszámra vonatkozó kérdésünkre a Miniszterelnökségi helyettes államtitkár csak annyit mondott, „nagyon sok”.


Lázár János a csütörtöki kormányinfón is beszélt a tanulmányok átadásáról. Azt mondta, a kormány elégedett a Századvég teljesítményével, a jövőben is számítanak a munkájukra. A miniszter szerint „jutányos áron, jó munkát végeznek, ezért nem változtatnak a Századvéggel kötött szerződéseken”. Számítanak arra, hogy a később keletkező tanulmányokat is kikérik majd az újságírók.A Századvég Politikai Iskola, a Századvég Gazdaságkutató és a Strategopolis konzorciumától közel 4 milliárd forintért rendelt tanulmányok megismeréséért lapunk munkatársa, Joó Hajnalka 2012-ben, még az Origo újságírójaként perelte be a Miniszterelnökséget, miután a szervezet sorozatban elutasította adatkéréseit a cégcsoport szerződésével kapcsolatban. A kormány azóta is igyekezett megakadályozni, hogy nyilvánosságra kerüljenek a dokumentumok.


A Fővárosi Törvényszék 2014-es első fokú határozatát, amely az adatok kiadására kötelezte a Miniszterelnökséget, a szervezet megfellebbezte. A Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntése ellen pedig annak ellenére felülvizsgálati kérelemmel élt a kiadásra szabott határidő lejártának napján, hogy a Miniszterelnökséget vezető Lázár János korábban a Kormányinfó nyilvánossága előtt megígérte, hogy átadják a becsléseik szerint 30 ezer oldalnyira rúgó iratanyagot.A huzavonára a Kúria 2015 novemberi határozata tett pontot, amely az elsőfokú bíróság döntését helybenhagyva elutasította a Miniszterelnökség kérelmét.

A tanulmányok azonban még ezek után sem vehette át munkatársunk: bár december elején három átadási időpontot is ajánlott a Miniszterelnökség, kettőt technikai malőrre hivatkozva mondtak le, egyet pedig arra, hogy nem ők, hanem az októberben létrejött Miniszterelnöki Kabinetiroda intézi az átadást. A kabinetirodánál több heti hallgatás után december közepén végül azt mondták: majd akkor kaphatjuk meg a tanulmányokat, ha a Kúria döntése írásban is megérkezett.

A posta végül is a hét elején kézbesítette a határozatot, a tanulmányokat pedig mégsem a kabinetiroda, hanem a Miniszterelnökség megbízottja adta át.

A dokumentumokat tartalmazó adathordozó feldolgozását elkezdtük, a tartalmát hamarosan cikksorozatban tárjuk olvasóink elé.

Munkatársunk képviseletét a perben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) látta el. Az eljárás hátteréről és a 4 milliárdos megbízás teljesítéséről itt olvashat bővebben.