A miniszterelnök a budai Várba, több minisztérium vidékre költözik

Fotó: MTI/MTVA / Róka László / MTI/MTVA / Róka László

-

A budai Várba, a Sándor-palota mellé, a karmelita kolostor épületébe költözik a miniszterelnök és hivatala legkésőbb 2016. március 15-ig, több tárca székhelye pedig vidéki városokba kerülhet.


Orbán Viktor felkérte Hende Csaba honvédelmi minisztert, tekintse át annak lehetőségét, hogy a Honvédelmi Minisztérium Székesfehérvárra költözzön legkésőbb 2016. március 15-ig. Hozzá hasonlóan Fazekas Sándor földművelésügyi tárcavezetőnek minisztériuma Debrecenbe költözését – szintén 2016. március 15-ig – kell megvizsgálnia. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek pedig a Miniszterelnökség vidékfejlesztési államtitkársága Kecskemétre költözését kell megvizsgálnia. Utóbbi azonban már hamarabb megtörténne, legkésőbb az idei év végéig. A kormány döntött arról, hogy nemzeti programot indít a budai várnegyed és a Budavári Palota újjáépítésére a 2014–2024 közötti időszakra vonatkozóan. Az új kormányszóvivő, Kurucz Éva tájékoztatása szerint a miniszterelnök – lehetőség szerint – kedden kívánja felterjeszteni az összes államtitkár személyét Áder János köztársasági elnökhöz kinevezésre.


Gyurcsány még kormányzati negyedet tervezett

A Gyurcsány-kormány 2007 júniusában költséghatékonyságra, a munka hatékonyságának növelésére és a jelenlegi kormányzati épületek elavultságára hivatkozva felvetette egy kormányzati negyed felépítésének szükségességét. A negyed magántőkéből épült volna 34 milliárd forintból, míg a régi ingatlanok eladásából befolyó, 100 milliárd forintra becsült összeget adósságtörlesztésre fordították volna. Az elkészült negyedet az állam 25 évig bérelte volna, és csak utána vette volna meg. A Kincstári Vagyoni Igazgatóság által kiírt nyilvános eljárás bírálóbizottsága három helyszínt javasolt a negyed számára: a Nyugati pályaudvar mögötti területet, a Déli pályaudvar környékét, illetve a Lágymányosi hídtól délre a soroksári Duna-ág partját.

A kiválasztott fejlesztési terület végül a Nyugati tér – Teréz körút (Nagykörút) – Podmaniczky utca – Dózsa György út – Vágány utca – Ferdinánd híd –WestEnd City Center – Váci út – Nyugati tér által határolt rész lett.

A helyszín kiválasztását követően kiírt nemzetközi tervpályázaton Janesch Péter és Kengo Kuma építészcsapata nyert. A kormány 2008 januárjában végül leállította a projektet a rendezetlen tulajdonviszonyok, a nagy összegeket felemésztő járulékos infrastrukturális beruházások és az építés határidejének folyamatos csúszása miatt. A pályázati szakaszban egy kivétellel minden pályázó visszalépett, és így lehetetlenné vált a versenyeztetés. A leállított projekt így is kilencmilliárd forintjába került az államnak.


Mára ez maradt a kormányzati negyed terveiből

- -