A miniszter is utánanéz, hogyan lesz a portásból közmunkás

Fotó: MTI/MTVA / Komka Péter

-

Az LMP képviselője, Szél Bernadett robbantotta a bombát: a Klik intézményei kirúgják az alkalmazottakat, hogy közmunkásként dolgozzanak tovább. A fideszes Révész Máriusz megerősítette, Balog Zoltán miniszter vizsgálja, hogy valóban ez történik-e.


Az emberi erőforrások minisztere megígérte, utánanéz, előfordulhatott-e, hogy az Emmihez tartozó intézményeknél, különösen a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnál (Klik) mind többször fordul elő, hogy alkalmazottakat bocsátanak el, majd közmunkásként újra foglalkoztatják őket.


Balog Zoltán azután ígérte ezt meg, hogy Szél Bernadett, az LMP képviselője felhívta a figyelmet a közalkalmazottak elbocsátására, majd közmunkásként való foglalkoztatására, amit a fideszes Révész Máriusz is megerősített.

A kultúrközmunkások jellemzően középfokú, érettségivel rendelkező, regisztrált álláskeresők, de a résztvevők között nagy számban voltak és vannak felsőfokú végzettségűek is. Ők döntően kulturális, közösségépítő tevékenységet látnak el, adatbázisokat építenek vagy honlapokat szerkesztenek. Az iskolafenntartónál ugyanakkor, mint elmondták, főleg takarítókat, karbantartókat, portásokat, adminisztrátorokat, illetve pedagógiai asszisztenseket és szabadidő-szervezőket alkalmaznak közfoglalkoztatottként.