A mentőszolgálat új vezetője: el kell felejteni a 15 perces elvárást

Fotó: MTI Zrt.Fotószerkesztőség / Koszticsák Szilárd

-

Máté Gábor, az Országos Mentőszolgálat új megbízott főigazgatója a Népszabadságnak adott interjújában többek között arról beszélt, hogy a mentőszolgálaton belül javítani kell a kommunikációt, és paradigmaváltásra van szükség: nem kell, hogy minden esetben 15 perc alatt kiérjen a mentő a beteghez.


A 15 perces helyszínre érkezési időt mint elvárást el kell felejteni – mondta Máté Gábor. A főigazgató ezt a következővel magyarázta: „A 15 perces standarddal magunkat fojtogatjuk. Csak a tavalyi évben több mint egymillió feladatot láttunk el. Ha valakinek otthon maga alá fordult a bokája, ahhoz miért kéne 15 percen belül mentőt küldeni? Elég, ha felpolcolja, borogatja, és megyünk, amint tudunk.”


Szerinte a 15 perces szabály betartatásával csak lehetetlen helyzetbe hozzák a szervezetet, ezt az elvárást ugyanis csak ésszerűtlen kapacitásnöveléssel lehetne megoldani. De jelenleg nincs annyi autó, orvos, hogy ez megvalósuljon minden esetben. Az egyik legnagyobb vizsgája lehet a szervezetnek, hogy sikerül-e megértetni a lakossággal ezt a paradigmaváltást – fogalmazott az interjúban.


Máté szerint ezen a paradigmaváltáson már dolgoznak: a mentőt hívók kikérdezésénél új szempontok lesznek, és a mentésirányítónak lesz lehetősége azt mondani, hogy valakihez nem küld mentőt, ha az illetőnek másfajta segítségre van szüksége. „Például, ha valakit megkarmolt a macska, vagy beszorult a liftbe, és ott fél, akkor meg kell majd értenie, hogy oda biztosan nem küldjük ki a rohamkocsit, és főleg nem 15 percen belül.”


Szerinte most nagyon sok olyan feladat van, amely nem igényelne mentőellátást, az emberek mégis a mentőt hívják. „Ha meg tudunk állapodni, hogy ne ragaszkodjunk minden esetben a 15 perchez, azzal emberéletek nyerhetők.”