A mentésben megsérülteket is gyógyították a magyar speciális mentők

Fotó: AFP / PRAKASH MATHEMA

-

A Karisz Speciális Mentő Szövetség szakemberei most tértek vissza a földrengés sújtotta Nepálból.


Elsősorban egészségügyi feladatokat kaptak a Karisz Speciális Mentő Szövetség tagszervezeteihez tartozó szakemberek a földrengés sújtotta Nepálban – mondta Túri László, a szervezet alelnöke az MTI-nek. Az alelnök a csapat hazaérkezése után, a repülőtérről telefonon azt mondta, hogy egy hetet töltöttek az országban, ahol egyebek mellett három tízemeletes házat vizsgáltak át, illetve orvoscsapatuk több sérültet is ellátott.

A csapat tagjainak az épületek romjai alól több holttestet is sikerült kiemelniük – mondta, hozzátéve, hogy a mentéssel megbízott szakemberek sérüléseit is az ő csoportjuk orvosai látták el.

A hattagú magyar csoport a nepáli katonai rendőrségi erők irányítása alatt végezte munkáját, és elsősorban egészségügyi, illetve alpintechnikai felszerelésekkel érkeztek az országba.

A Debreceni Egyetem orvoscsoportja is most tért haza Nepálból.

A helyi hatóságok legfrissebb adatai szerint a Nepálban április 25-én bekövetkezett, 7,9-es erősségű földrengés halálos áldozatainak száma meghaladja a 7550-et, a sérülteké pedig a 14 ezret. Több mint 200 ezer épület teljesen megsemmisült, 190 ezer pedig részlegesen megrongálódott a természeti katasztrófa következtében.