A menekültek szerint rendszeresen bántalmazzák őket a magyar határon

Fotó: MTI / Molnár Edvárd

-

Az elkövetőket nem tudták azonosítani. Az esetek tisztázását több tényező is nehezíti.


Öt vagy hat katona támadt mindegyikünkre, hogy megverjen minket. Műanyag bilincsekkel a hátunk mögé kötötték a kezünket. Mindennel ütöttek, ököllel, bottal vertek, lábbal rugdostak. Szándékosan okoztak komoly sérüléseket

– egy menedékkérő beszámolója is olvasható a Human Rights Watch szerdai jelentésében. A menedékkérő elmondta még, hogy a magyar oldalon két órán át verték meg többedmagával, körülbelül 30-40 embert, és köztük nők és gyerekek is voltak.

A határ menti bántalmazásokról a Magyar Helsinki Bizottság is beszámolt: a szervezet szerint a határ magyar oldalán egyenruhások rendszeresen és módszeresen bántalmazzák a menedékkérőket.

Először egy halálos eset irányította rá a figyelmet a határ menti atrocitásokra. A 22 éves Farhan Al-Hwaist két szíriai testvérével és az ötfős családdal együtt próbált csónakkal átkelni a Tiszán. Az egyébként jól úszó férfi belefulladt a folyóba, a túlélő rokonai szerint a magyar oldalról egyenruhások megdobálták és lefújták őket gázspray-vel.

Az eset miatt az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága kérte a magyar kormányt, hogy vizsgálja ki a halálesetet és járjon utána, kik voltak az egyenruhás elkövetők. Az ügyben nyomozást indítottak hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt ismeretlen tettes ellen.

A Helsinki Bizottság szerint számos külföldi számolt már be bántalmazásokról, többek között a fóti gyermekotthonban is, ahol több gyerek azt állította, hogy „rendőrök” összeverték őket: gázspray-t használtak, ütlegelték és rugdosták a gyerekeket. Az egyik gyerek elmondta, hogy a határzárnál történt elfogásakor a rendőrkutyát is ráeresztették – ennek nyomait a Helsinki Bizottság emberi is látták.


Gyerekeket is bántottak az ismeretlen egyenruhások


Az ismeretlen elkövetőket beazonosítani egyértelműen senki nem tudta, csupán az egyenruhákat véltek felismerni a sértettek – mondta megkeresésünkre a Helsinki Bizottság.

Az emberjogi szervezet kérte az ORFK-t, hogy haladéktalanul kezdjék el az atrocitások kivizsgálását. A rendőrség akkor azt válaszolta, hogy minden esetben garantálják a humánus eljárást és az alapvető emberi jogok betartását, továbbá mindent megtesznek, hogy megtalálják az elkövetőket.


Több embert is zaklattak és brutálisan megvertek


A tisztánlátást több tényező is nehezíti: az új törvénymódosítás értelmében a határt átlépő menekülteket, ha a rendőrök a 8 km-es határsávban elfogják, akkor a határzárhoz visszavihetik őket. Vagyis a szerb oldalra kerülnek át, így ha bármilyen jogsértés történik ellenük a magyar oldalon, akkor szerb hatóságok már nem vizsgálódhatnak.

A sértettek nem mernek jogi segítséget sem kérni, mivel a bizalmuk elvész, ha a bűnelkövetők között a hivatalos szerveket vélik sejteni. A jogi eljárásokat a többségük el szeretnék kerülni, mert minél hamarabb tovább akarnak menni Magyarországon keresztül – mondja a Helsinki Bizottság. Sőt egyre több hír terjed a különböző paramilitáris szervezetekről is, akik önként járőröznek és meg akarják akadályozni a migránsok határátlépését.


Reagált a minisztérium

Magyarország betartja a schengeni határellenőrzési szabályokat és a genfi egyezményt. Biztosítja a határátkelőhelyeken, illetve a tranzitzónákban a legális belépést és a menekültkérelem benyújtásának a lehetőségét – írta közleményében a Belügyminisztérium.

A minisztérium szerint négy esetben nyolc migráns terjesztett elő rendőrökkel szembeni panaszt a 18 ezer intézkedésből. Az új törvény értelmében 655 embert tartóztatottak fel, majd vittek vissza az ideiglenes biztonsági határzárhoz ellenszegülés nélkül.