A menekültek nem hoznak be fertőző járványokat

Fotó: SCANPIX SWEDEN / JONAS EKSTROMER

-

Az Egészségügyi Világszervezet tisztázza, a kettő között nincs összefüggés.


Jóllehet közkeletű az a hiedelem, hogy összefüggés van a migráció és a fertőző betegségek behurcolása között, a két dolog között nincsen rendszeres kapcsolat. A fertőző betegségek elsősorban a szegénységgel hozhatók kapcsolatba. A menekültek és menedékkérők főként az Európában gyakori fertőző betegségeknek vannak kitéve, függetlenül a migrációtól.

– írta dr. Jakab Zsuzsanna, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója közleményében. Majd azzal folytatta:


Rendkívül alacsony annak a kockázata, hogy egzotikus fertőzést hordozó közvetítő anyagokat, például Ebola-vírust vagy közel-keleti légúti koronavírust (MERS-CoV) hoznak be Európába, és a tapasztalatok azt mutatták, hogy amikor ilyen eset történik, akkor az inkább a rendszeresen utazókat, a turistákat vagy egészségügyi dolgozókat érinti, mintsem a menekülteket vagy a menedékkérőket.

Emellett felhívja arra is a figyelmet, hogy meg kell találni a megoldást, miként lehet biztosítani az Európába érkezőknek szükséges egészségügyi szolgáltatásokat.


Kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy minden egyes úton lévő számára biztosítsuk a vendégszerető környezethez és szükség esetén a magas színvonalú egészségügyi ellátáshoz való teljes körű hozzáférést anélkül, hogy nem, életkor, vallási, nemzetiségi vagy faji alapon megkülönböztetnék őket.

Jakab Zsuzsanna szerint a menekültek nem alkotnak homogén csoportot, így sokféle igénnyel jelentkezhetnek. Ezek közül kiemeli azokat, akik korábban „erőszaknak, többek között a nemi alapú erőszaknak, szexuális erőszaknak és kényszerprostitúciónak” voltak kitéve.


A közleményben leírta azt is, hogy nemcsak az egészségügynek van feladata ebben, hanem olyan ágazatoknak is, mint az oktatás, a foglalkoztatás, a társadalombiztosítás és a lakhatás.