A Medián már bemérte a Kétfarkú Kutyapártot

Forrás: RTL Klub

-

A tavaly júliusban bejegyzett pártot az első mérésen a teljes népesség egy százaléka támogatja, ezzel nem sokkal vannak lemaradva az Együtt-től vagy az LMP-től.


A teljes népesség mellett a választani tudó szavazók körében is egy százalékon áll a valamivel több mint fél éve pártként hivatalosan bejegyzett Magyar Kétfarkú Kutyapárt, amely az örök élet mellé ingyen sört is ígér, de bedobta magát a menekültellenes ellen-plakátkampánnyal is. A választási eredményhez leginkább közelítő soron - a választani tudó, biztos pártválasztók körében még nem tudta mérni a Medián.

A hvg.hu-n közzétett felmérésből kiderül az is, a teljes népességen belül a Fidesz volt képes növelni bázisát a decemberben publikált adatokhoz képest - így továbbra is 34 százalékon áll -, ám a választani tudó, biztos szavazók közül már többen támogatják: 51 helyett 53 százalék. A decemberi adatsornál a Medián megjegyezte, korábban ilyen magas támogatottságra a választás után másfél évvel még nem volt példa.

A Mediánnál továbbra is a Jobbik áll a második helyen - a Tárkinál is, azonban a Nézőpont januári felmérése szerint az MSZP visszavette a második helyet, ha csak 1 százalék előnnyel is -, és mind a Jobbik, mind az MSZP növelni tudta támogatását. Igaz, a Jobbiknál furcsán alakulnak a számok: míg a teljes népességen belül egy kicsit növelte támogatottságát - már 14 százalékon áll -, addig a választani tudó, biztos szavazói közül vesztett embereket, így már csak 19 százalékon áll. Az MSZP abban a kategóriában 4 százalékot is hozott, így 15 százalékon áll.

A DK-t most kevesebben támogatják, mint decemberben, a párt 4 illetve 7 százalékon áll a már említett kategóriákban. Az LMP 3, az Együtt 2 százalékon áll a teljes népességen belül.

A hvg.hu-n megjelent elemzés szerint az utóbbi évek ingadozásai után a kormány teljesítményének megítélése most szinte pont ugyanott ál, mint két évvel ezelőtt: az emberek 43 százaléka gondolja úgy, hogy jó munkát végez. A közhangulat is hasonló: 39 százalék szerint jó, 54 százalék szerint rossz irányba mennek a dolgok.

A fideszesek 86 százaléka optimista, a más pártot támogatók 87 százaléka és a pártpreferencia nélküliek kétharmada borúlátó. Az adatokat január végén vették fel.