A magyarok a legdolgosabb kelet-európaiak Nagy-Britanniában

Fotó: AFP / FABRICE COFFRINI / AFP / FABRICE COFFRINI

-

A brit statisztikai hivatal szerint az országban élő közép- és kelet-európaiak közül a magyarok dolgoztak a legnagyobb arányban.


1,3 millió közép- és kelet-európai él Nagy-Britanniában, és közülük a magyarok foglalkoztatási rátája volt a legmagasabb - derül ki a brit statisztikai hivatal, az ONS felméréséből. Az ONS a 2013-2015 közti időszakot vizsgálta, tehát még a brexit-népszavazás előtt készült a felmérés. Az elmúlt évről készült statisztikákban már az látszik, hogy meredeken visszaesett a bevándorlás mértéke a kelet- és közép-európai EU-s országokból.


Közel egymilliós a lengyel közösség

Az ONS szerint 2015-ben 916 ezer lengyel és 82 ezer magyar élt Nagy-Britanniában. Leginkább az áruforgalmazás területén, és a szállodákban, éttermekben keresnek ezekből az országokból munkaerőt: több mint 225 ezren dolgoztak ezeken a területeken a vizsgált országokból. A 16-64 év közti magyarok 84,3 százaléka dolgozik, ezzel a nyolc vizsgált ország közül a legjobb, míg az utolsó helyen a csehek állnak 72,8 százalékkal. A Nagy-Britanniában élő EU-s állampolgárok 80 százaléka dolgozik, ők teszik ki a brit munkaerőpiac 3 százalékát. A brexit-népszavazás utáni fél évben viszont visszaesett a Kelet-Európából dolgozni indulók száma, és ez munkaerőhiányt okoz a legnépszerűbb szektorokban - derül ki a legfrissebb felmérésből.

Meurig Raymond, a brit mezőgazdasági termelők szövetségének elnöke is aggódik az EU-ból való kilépés miatt. Raymond szerint 2021-re 90 ezer idénymunkás kellene a brit mezőgazdaságba, és számít a kelet-európaiakra. Ha viszont nem lesz elég munkaerő,


a földeken fog elrohadni a termés

- mondta Raymond.