A magyarok 8 százaléka az öngyilkosokat is büntetné

Forrás: Getty Images/iStockphoto

-

A munkakerülőket a magyarok 47 százaléka, a homoszexuálisokat 16 százaléka büntetné meg – ezt mutatja egy 2013-ban végzett, most publikált reprezentatív kutatás. És mi a helyzet a halálbüntetéssel?


Az idézett adatok A társadalom és jog című, Kiss Róbert Richárd és Zsidai Ágnes által jegyzett kötetben szerepelnek. A szerzők a magyarok jogtudatával, jogismeretével, jogérzetével kapcsolatban végeztek kutatásokat 2013-ban egy 973 fős, reprezentatív mintán. Ezek eredményét összegezték a könyvsorozat első darabjában, amelyet kedden mutattak be a Magyar Tudományos Akadémián.


  • A halálbüntetésről a magyarok 0,8 százaléka úgy gondolja, hogy még érvényben van, 52 százalékuk viszont tudja, hogy nincs, de szükségesnek tartaná a bevezetését. 44 százalékuk szerint jól van így, ahogy van.
  • A homoszexualitásról a magyarok 0,7 százaléka hiszi azt, hogy törvényellenes, 16 százalék tisztában van vele, hogy nem büntetik, de szerintük kellene. 76 százalék viszont egyetért azzal, hogy a nemi irányultság nem büntethető.
  • A munkakerülés büntethetőségét a többség akarja: a magyarok 47 százaléka szerint be kellene vezetni, 44 százalék nyilatkozta azt, hogy ne tegyék.
  • Az öngyilkosságot a magyarok 8,3 százaléka büntetné – a kutatás arra nem tér ki, hogy milyen módon. 0,8 százalékunk úgy tudja, a törvény ereje jelenleg is lesújt az öngyilkosokra, 77 százalék pedig nem szeretné, ha büntetnék őket.


Az igazság nem dobogós

A kutatások vizsgálták az állampolgárok viszonyát az államhoz, az önkormányzatokhoz, állami szervekhez és az igazságszolgáltatáshoz.


A válaszadók 28 százaléka szerint az ideális állam legfontosabb jellemzője az, ha segíti a gazdaságot. Csak második helyre került az a meggyőződés, hogy a terheket egyenlő arányban osszák el, ezt a funkciót 26 százalék választotta. A sok szociális juttatást a válaszadók 7,7 százaléka nevezte meg mint az ideális állam ismérvét, 7,8 százalék szerint pedig aki nem dolgozik, az ne is kapjon semmit a közösből.

A válaszadók legtöbbje, 19 százalékuk szerint akkor van jogbiztonság, amikor az állam betartja a jogszabályokat. Az igazság győzedelmeskedését csak negyedik legfontosabb (11 százalék) szempontként mutatja a kutatás. Megelőzi a hatalmi ágak elkülönülésének követelménye (13 százalék), és az elv, hogy mindenki egyforma büntetést kapjon ugyanazért a bűnért (12 százalék).

A Mi az állam? kérdésre a válaszadók többsége, 25 százaléka az állami szervek együttesét nevezte meg, 16 százalékuk minisztereket és kormányt, 15 százalékuk az országot. Egy fő azt válaszolta, hogy az állam Orbán Viktor.


jön a második

A kötet szerzői:
  • Kiss Róbert Richárd az ELTE oktatója, a JATE és a Corvinus egyetemek vendégelőadója, Prima Primissima-díjas, Pulitzer-emlékdíjas, Pro Europa-díjas újságíró, az Országmárka Tanács tagja.
  • Zsidai Ágnes habilitált egyetemi docens, tudományok kandidátusa, az ELTE Jog- és Társadalomelméleti Tanszék oktatója.
A GloboBook kiadónál megjelenő Társadalom és Jog sorozat következő darabja decemberben jelenik meg. Ez a jogalkalmazásban aktívan résztvevők véleményét tárja fel, illetve az első kötet kutatási eredményeinek részletesebb elemzését tartalmazza majd.

Van segítség!

Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116 123 ingyenes lelkielsősegély-számot, vagy keresse fel a suicidprevencio.hu weboldalt!