A magyar stadionépítésnek szó szerint semmi sem szabhat határt

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

Fico nagy fociprogramjában viszonylag kevés pénz jutott Dunaszerdahelynek, úgyhogy Szlovákia leggazdagabb magyarja saját pénzből száll be a rekonstrukcióba. Ehhez még magyar adófizetők pénzéből is érkezett 300 millió, ami nagy támogatásnak mondható. De hol győzték meg Orbán Viktort, hogy ebbe az egészbe be kell szállni? Riport a DAC nagy építkezéséről.


„Voltál Csepelen?” „Nem. Engem csak a DAC érdekel. Tudom, hogy mások voltak tőlünk, és örültem is neki, hogy elmentek, de én csak a mi meccseinkre megyek ki” – Robi, a Dunaszerdahelyi AC vezérszurkolója ezek szerint még az elmúlt évek legnagyobb magyar futballdemonstrációja esetében is tartotta magát az elveihez.

Robi egyébként vasutas, és nem úgy néz ki, mint aki elfutna egy kis balhé elől. A Csallóköz fővárosában, a szűk magyar többségű szlovákiai város egyikében persze a foci tényleg többről szól a sportnál. Igazi magyar ügy. Valószínűleg emiatt van, hogy a DAC törzsszurkolói között sincsenek nagyon szlovákok. „Hallottam már, hogy szlovákul beszélgettek a szektorban, de nem jellemző” – mondja erről Robi.

A főszurkolóval a kissé lerobbant stadionban találkoztunk, péntek délelőtt a pályán a második csapat tagjai gyakorolnak. Igaz, a létesítmény a végnapjait éli: április 23-án játsszák benne az utolsó meccset, majd az egészet lebontják, és a pályát 90 fokban elfordítva teljesen újat építenek. Ugyanis az Orbán Viktorhoz hasonlóan nagy focirajongó Robert Fico is elindított nemrég egy stadionrekonstrukciós programot.


Stadionprogram – másképp

Igaz, neki még nem jutott eszébe, hogy szülővárosában, Nagytapolcsányban stadion legyen a háza mellett, az első osztályba sem jutott fel a gárda, és egyelőre nincs szlovák tao sem. Ráadásul északi szomszédunknál az egész programra összesen 45 millió eurót (kb. 14 milliárd forintot) költenek, ebből a DAC-nak 2,4 millió euró (740 millió forint) jutott. A klub rajongói szerint azért érezhető némi diszkrimináció az összeget illetően, mert más csapatokat rendre 7-8 millió euróval támogattak. Különösen szembetűnő a különbség a nagyszombati stadion több mint 15 millió eurós (közel 5 milliárd forintos) vagy a kassai stadion 10 milliós támogatásához képest.


A stadiont április végén kezdik teljesen lebontani


A 2,4 millió euró megítélésének feltétele is az volt, hogy Dunaszerdahely önkormányzata ugyancsak beszálljon, ők eredetileg még 1,6 milliót adtak volna. A többit az eredeti tervek szerint az egyik leggazdagabb szlovákiai üzletembernek, a csapat tulajdonosának, Világi Oszkárnak kellett volna állnia.

Végül a várossal való együttműködés törvényi szabályozási problémák miatt úgy alakult, hogy az 1,6 milliót nem kapja meg a csapat, így az is saját forrás lesz. Információink szerint az új dunaszerdahelyi stadion költségvetése mintegy 25 millió euró (7,7 milliárd forint). Mivel egyelőre a klub nem rendelkezik ekkora összeggel, három fázisban akarják megvalósítani a beruházást. Az első fázis összege 5,7 millió euró lenne, amelyből az állami támogatás 2,4 millió euró.


8 millió euróból épül az akadémia


Dunaszerdahelyen épül az első szlovákiai fociakadémia is – mint korábban megírtuk, jelentős magyar állami segítséggel: a Bethlen Gábor Alap kuratóriuma, Semjén Zsolt vezetésével december 28-án 300 millió forintot támogatást szavazott meg, ez szokatlanul nagy összeg az Alap esetében.

Úgy tudjuk, ebben szerepet játszott a tulajdonos és Orbán Viktor személyes jó kapcsolata is, így a támogatásról a kormányfői „igen” még a nyáron, egy tusnádfürdői megbeszélés keretében született meg. A tulajdonosok egyébként Robert Ficót is megkeresték, de ő nemet mondott az akadémia támogatására.


A sör fontos

Az akadémiára eddig 1,5 millió eurót költöttek – ezt korábban maga Világi Oszkár mondta el egy sajtótájékoztatón. Ebből egyelőre egy füves és egy műfüves pálya készült el, további kettő pedig hamarosan szintén kész lesz. A teljes komplexum 11 pályából és egy sportcentrumból áll majd. Az építkezés helyszíne egyébként emblematikusan kelet-európai: a volt dunaszerdahelyi cukorgyár területén vagyunk, ezt a rendszerváltás után egy francia cég vette meg, majd zárta be rövid idő múlva.


A dunaszerdahelyi B-közép „székhelye" a fedett lelátó


Volt olyan terv is, hogy az új DAC-stadion is itt épül fel. Hájos Zoltán, a város MKP-s színekben megválasztott polgármestere (a két hete tartott parlamenti választásokon Dunaszerdahely volt a kevés magyar település egyike, ahol a parlamenti küszöböt immár harmadszor el nem érő Magyar Koalíció Pártja jól szerepelt) nem is tagadja, örült volna ennek a megoldásnak, mert a városon kívül a rendet és a biztonságot is könnyebb lett volna fenntartani egy-egy komolyabb rangadó alkalmával.


Dunaszerdahely, DAC, Futballklub, Futballakadémia, építkezés,

Egyelőre két pálya készült el


A Slovan Bratislava elleni meccseken például rendszeres a balhé, egyik szurkolótábor sem szokta visszafogni magát a családi házas övezetben álló stadion körül. „Őszintén megmondom, a szurkolók részéről akkora ellenállás fogadta az elképzelést, hogy a volt cukorgyár helyén legyen az új stadion is, hogy végül inkább lemondtunk róla. Itt az emberek gyalog szeretnek meccsre menni, és előtte, utána meginni persze egy-két korsó sört is” – mondta.


Jönnek a csehszlovákok?

Új stadion a 2017-es év tavaszára tehát biztosan meglesz, és a DAC-os remények szerint hamarosan nemzetközi meccseket is rendeznek majd benne. A tulajdonostól elvárt cél legalább az Európa-liga csoportkörébe jutni pár éven belül. Ez azért még nem a jelen: a klub a hatodik a tizenkét csapatos szlovák bajnokságban, és egy hete kiesett a kupából is Zsolnán.


Dunaszerdahely, DAC, Futballklub, Stadion,

A Slovant még utoljára meg kellene verni itt is


Az utánpótlás és korosztályos csapatok viszont jobban szerepelnek, és természetesen az akadémia vezetői abban bíznak, hogy mire a nemzetközi szereplés lehetősége eljön, már sokan jutnak el a mai fiatalok közül is a profik közé. A jelenlegi keretben egyelőre csak öt magyar nemzetiségű játékos van. Szegény dunaszerdahelyi drukkerekkel még az a csúfság is megesett, hogy az egyik legjobb szlovákiai magyar játékos, a válogatott Saláta Kornél az örök ellenség Slovanhoz igazolt, és kölcsönjátékosként húzott le egy szezont 2014–15-ben Dunaszerdahelyen. Robi láthatóan nem is nagyon szeretne mesélni a történetről.

Abban ugyanakkor bízik, hogy – mint az a tervek szintjén már létezik – hamarosan újra valamilyen közös cseh–szlovák bajnokságban játszhatnak majd, hiszen akkor olyan csapatok is Dunaszerdahelyre jöhetnének rendszeresen, mint a legutóbb a Laziót Rómában 3-0-ra verő Sparta Praha.

Ez tehát a focijelen a legnagyobb magyar többségű szlovákiai településen. A jövő pedig magyar adófizetői pénzből is épül.