A magyar rendőrök nem mozdultak rá a Sopronban kávézó terroristára

-

A soproni Harrer cukrászdában nem érdeklődtek a rendőrök Salah Abdeslam után, de már a biztonsági kamerák felvételeit sem tudják visszanézni.


A soproni Harrer cukrászdában sem a magyar, sem az osztrák rendőrség nem érdeklődött Salah Abdeslam után – mondta a VS.hu-nak Harrer-Abosi Beatrix, a kávézó tulajdonosa.


A nem éppen megbízhatóságáról ismert osztrák bulvárlap, a Kronen Zeitung szerdán azt írta: a párizsi terrortámadással gyanúsítható Salah Abdeslamot január 19-én a soproni Harrer cukrászdában vélte felfedezni egy osztrák vendég.

A lapnak a magát megnevezni nem kívánó osztrák nő azt állította: követte a párizsi terrortámadással kapcsolatos híreket, és megmaradt az emlékezetében Salah Abdeslam képe az újságokból.


Salah Abdeslam


A nő január 19-én egy barátnőjével ült be a soproni cukrászdába. Ott vélte fedezni egy félreeső asztalnál az állítólagos Salah Abdeslamot (vagy akit annak gondolt). Elmondása szerint egy másik, arabnak kinéző férfival ült az asztalnál. Laptop volt mindkét férfi előtt, és folyamatosan telefonáltak a mobiljukon.

A nő azonnal értesíteni akarta a rendőrséget, de barátnője lebeszélte erről. Másnap mégis bejelentést tett az osztrák titkosszolgálat eisenstadti kirendeltségén. Azt nem tudni, hogy az osztrákok mit kezdtek ezzel az információval, és értesítették-e erről a magyar hatóságokat.


Most, hogy mi is olvastuk a cikket a Kronen Zeitungban, megpróbáltuk visszanézni a kamerafelvételeket, de a január 19-i időpont már nincs meg

– mondta a soproni cukrászda tulajdonosa. Harrer-Abosi Beatrix nagyon kevéssé tartja életszerűnek, hogy tényleg náluk kávézott volna az akkor már két hónapja nemzetközi körözés alatt álló terrorista.

Salah Abdeslam a november 13-i párizsi terrortámadások idején nem robbantotta fel magát. Barátai vitték vissza a belga fővárosba autóval. A terroristák közül egyedül ő maradt életben. A terroristát március 18-án fogták el Brüsszelben.

Abdeslam egyébként a párizsi merénylet előtt kétszer is járhatott Magyarországon. Tavaly szeptemberben a Keleti pályaudvarról hozott el Szíriából érkezett embereket, akik később terrorcselekményekben vehettek részt.

Feltettük kérdéseinket az ügyben a rendőrségnek, ahonnan a Terrorelhárítási Központhoz irányítottak. Azt szerettük volna tudni, hogy a magyar rendőrség kapott-e értesítést az osztrákokról Abdeslam esetleges soproni tartózkodásáról, és ha igen, vizsgálták-e ezt az információt.

A TEK kérdéseinkre ennyit válaszolt: "A Terrorelhárítási Központ és az érintett magyar szervek folyamatosan együttműködnek az európai társhatóságokkal annak érdekében, hogy a francia és belga terrorcselekmények elkövetésével gyanúsított személyek hátterét, kapcsolatait és mozgását minél pontosabban behatárolhassák."