A Magyar Nemzettel vitatkozik az LMP-s politikus a norvég pénzekről

Fotó: MTI/MTVA / Bugány János / MTI/MTVA / Bugány János

-

A Magyar Nemzet Kehi vizsgálatot, szabálytalanságot és inkasszót emleget, az LMP-s politikus pontosít és cáfol.


A Magyar Nemzet szerint az LMP-s országgyűlési képviselőhöz, Sallai Róbert Benedekhez köthető alapítványok is kaptak támogatást a Norvég Civil Alaptól 2008 és 2011 között.

A lap három szervezetet sorolt fel: a Herman Ottó Természetvédő Kört, a Beklen Alapítványt és a Nimfea Természetvédelmi Egyesületet, amelyek összesen 35 millió forinthoz jutottak.

A lap szerint az érintett szervezetek a Nemzeti Civil Alapprogramon keresztül is sok pénzhez jutottak 2010 előtt, de a pénzek egy részével nem tudtak hitelt érdemlően elszámolni, ezért a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal korábbi vizsgálata alapján nagyjából 10 milliót vissza kellett fizetniük. Miután ezt nem tették, az adóhivatal inkasszálta bankszámlájukat.

A lap szerint volt egy olyan megbízási szerződés, amelyet a Sallai által vezetett Nimfea kötött magával Sallaival egy pozsonyi tanulmányútról. Emellett a lap szerint előfordult többször is, hogy Sallai cégei a támogatott alapítványoknak számláztak, amit az alapítványok a támogatási pénzből fizettek ki.

Sallai R. Benedek a Facebookon reagált a cikkre: azt írta, az alapból csak egyszer nyert az általa képviselt Nimfea Természetvédelmi Egyesület. Még 2008-ban, az LMP megalakulása előtt. Abban a pályázatban nem az Ökotárs, hanem az egri székhelyű Kárpátok Alapítvány volt a kiíró. A Nimfea később is pályázott, viszont nem nyert.

A másik két szervezetről azt írta, „azokat jól ismeri”, számos dologban dolgoztak együtt, de nincs velük „közvetlen jogi képviseleti kapcsolata”. Azt is írta, ezt a két szervezet sem nyert pályázaton a 2009-2014 közötti időszakban.

A politikus megjegyzi azt is, a Kehi-vizsgálatok most már 10 évig nem nyilvánosak, ráadásul a cikkben olyan inkasszóról írnak, amely egyrészt adótitok, másrészt még ki sem vetették az érintett szervezetekre, számláikon ennek nincs nyoma. A Nemzeti Civil Alapos pénzekkel a szervezetek elszámoltak. A politikus szerint a cikkben több ponton nem írnak igazat.

 

Utánanéztünk a három alapítványnak

 

Kiderült, a Nimfea egyik tagszervezete a Herman Ottó Természetvédő Kör, egyetlen kiemelt partnere pedig a Beklen Alapítvány. Felhívtuk a két szervezetet, de csak az egyik képviselőjével tudtunk beszélni, aki viszont mindkettő nevében nyilatkozott. Barna Tibor azt mondta, Sallai R. Benedeknek nincs kapcsolata velük, az alapítványt viszont ő alapította. 1998-ig annak elnöke volt.

 

A bíróság honlapján talált adatok szerint Sallai R. Benedek a Nimfea egyik képviselője, a másik két szervezetnél más a képviseletre jogosult személy. A három szervezet viszont egy címre van bejegyezve, ez egy központi iroda – tudtuk meg Barna Tibortól.

 

Mindhárom szervezet nyert egyébként pénzt a Norvég Civil Alapból (NCTA), 2008 és 2010 közötti projektidőszakra. Azt az NCTA honlapján nem találtuk meg, hogy a szervezetek hány pályázatot adtak be összesen, mert ott csak a nyerteseket közlik.