A magyar kormány 16 millió dollárért vett villát a Fehér Háznál

Forrás: Google Street View

-

Magyarország amerikai nagykövetségének nagyobb presztízsű épületre van szüksége, az amerikai burkolók és festők szövetségének pedig nagyobb épületre. Az igények találkoztak.


A közel kétezer négyzetméteres ingatlan, amelyet a magyar kormány most megvásárolt Washington D.C.-ben, egykor az amerikai alelnöknek, illetve Alexander Graham Bellnek, a telefon feltalálójának volt az otthona. A villa hetvenöt éve nem cserélt gazdát, most az American Coatings Association, az amerikai festő-burkoló iparban dolgozók érdekeit képviselő szervezet adott túl rajta. A magyar kormány 16,5 millió dollárt, azaz 4 és fél milliárd forintnak megfelelő összeget fizetett érte, írja a Bizjournals.


1500 Rhode Island Ave. NW., a Brodhead-Bell-Morton villa


A magyar nagykövetség jelenleg egy másfélszer nagyobb épületben dolgozik, viszont a most megvásárolt Brodhead-Bell-Morton villa jóval látványosabb helyen fekszik, alig hat háztömbre a Fehér Háztól. A szervezet 2014 végén kezdte árulni az 1879-ben épült viktoriánus villát.

Az újság megkereste mind a magyar nagykövetséget, mind az épületet eladó szervezetet, de egyikük sem válaszolt nekik. Mi a külügyminisztériumnál érdeklődtünk az ingatlanvásárlás okáról, amire a következő választ kaptuk.

„A washingtoni magyar nagykövetség épületének problematikája hosszú ideje megoldandó feladat: korszerűtlen, kedvezőtlen megközelítésű, igen rossz állapotú épületről van szó, mely elzárkózottságot, elmaradottságot, elhanyagoltságot, azaz összességében nagyon rossz képet közvetít Magyarországról. Az épület fenntartása, korszerűsítése, felújítása nem rentábilis. A nagykövetségnek most otthont adó épület jelenlegi kinézetében és állapotában minden szempontból alkalmatlan hazánk méltó képviseletére, partnerek és vendégek fogadására, hazánk történelméhez és kultúrájához méltó rendezvények lebonyolítására.

A pozitív Magyarország-kép megjelenítése Washingtonban is külpolitikai prioritás. Az előbbi indokok miatt szükséges a külképviselet számára az új ingatlannak a szóban forgó összegért történő megvásárlása.”