A magyar határzár a horvátokra tolta a menekültproblémát

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Meg nem erősített szerb rendőrségi információk szerint a menekülteket a szerb-magyar határról a horvát határra viszik – írja a Kettős Mérce. Az időzítés még nem ismert. A szerb belügyminiszter a magyar határon kérte, nyissák meg az átkelőt, a külügyminiszter pedig arról beszélt, elfogadhatatlan, hogy más államok visszaküldjék Szerbiába a menekülteket. A horvátok elkezdték az érkező menekültek regisztrálását, de a miniszterelnök közölte, nem akadályozzák meg áthaladásukat az országon.


Az első menekültcsoport szerda reggel 8-kor megérkezett a horvátországi Tovarnikba - tájékoztatott az N1 horvát hírcsatorna. A menekültek azzal a busszal érkeztek a szerb–horvát határra, amely még kedd este indult a macedón–szerb határtól. Bár a menekültek először a határátkelő felé indultak gyalog, majd módosítottak az útvonalon és illegálisan lépték át a határt a kukoricásban, hogy elkerüljék a regisztrációt.

A szerb buszosok hamar alkalmazkodtak a magyar határzárhoz: a szerbiai közszolgálati televízió tudósítójának jelentése szerint azok a busztársaságok, amelyek korábban Belgrád és a magyar határ felé szállították a bevándorlókat, most már a horvát határátkelő közelébe, Sidbe viszik őket, illetve Zombor felé. Bár Sidben kialakítottak egy menekültközpontot, az illetékesek arra számítanak, a menekültek hamar továbbállnak Horvátországba.

Míg nem volt lezárva a határ, a menekültek állítólag rendőri segítséggel érkeztek meg a szerb–magyar határra.


A horvát hatóságok regisztrálják, majd Zágráb-közeli menekülttáborokba szállítják a Szerbia felől érkező menekülteket. A horvát belügyminiszter, Ranko Ostojic azt mondta, a határon fokozott ellenőrzés van, mindenkit regisztrálnak, aki nem hajlandó alávetni magát az eljárásnak, azt kiutasítják az országból. Viszont azt is mondta, hogy Szlovéniával tárgyalásokat kezdenek egy folyosóról, amelyen a migránsok Ausztria felé mehetnek. Egyúttal figyelmeztette a menekülteket, hogy Horvátország területén a délszláv háborúk óta sok aknamező van, arrafelé nem tanácsos menniük, használják inkább az autóutakat. Állítólag ilyen térképeket igyekeznek eljuttatni a menekültekhez.A horvát út egyenesen nyugatra vezet?

A horvát miniszterelnök, Zoran Milanovic bejelentette, Horvátország segíti a menekülteket, hogy eljussanak Nyugat-Európába.


Horvátország kész arra, hogy befogadja ezeket a szerencsétlen embereket, és segítse őket abban, hogy eljussanak oda, ahová akarnak menni. Ez nyilvánvalóan Németország vagy valamelyik skandináv ország

- mondta a parlamentben a kormányfő képviselői kérdésre válaszolva. Az nem derült ki szavaiból, hogy milyen irányban engedik tovább a migránsokat.

A miniszterelnök szerint szerdára virradó éjjel mintegy 150 menekült érkezett Horvátországba. Egy interjúban arról beszélt, tekintet nélkül a bőrszínre és vallásra, hajlandók befogadni a menekülteket.