A magyar fiatalok a legszomorúbbak Közép-Európában

Fotó: Getty Images/iStockphoto / AntonioGuillem / Getty Images/iStockphoto / AntonioGuillem

-


Kelet-Közép-Európában a magyar fiatalok a legboldogtalanabbak, többségük a politikának is hátat fordít. Ez derül ki egy nemzetközi kutatásból, amelyet a Népszabadság ismertet.

A felmérést a brüsszeli Foundation for European Progressive Studies (FEPS) és az amerikai Global Progress készítette. Tizenkét országban, köztük Magyarországon vizsgálták az 1980 és 2000 között született korosztály politikai értékrendjét és jövőképét. A vizsgálat során 1000 fő töltött ki egy online kérdőívet az egyes országokban.

Eszerint az európai fiatalok többsége elégedett az életével. Bulgária, Ausztria, Lengyelország és Magyarország közül utóbbiban érzik magukat a legkevésbé boldognak a 15–34 év közötti fiatalok. Az életükkel elégedetlenek aránya háromszor nagyobb Magyarországon, mint Lengyelországban vagy Bulgáriában, és majdnem ötször magasabb, mint Ausztriában.

A magyar fiatalok politika iránti fogékonysága regionális összevetésben is rendkívül alacsony. Míg Lengyelországban, Bulgáriában vagy Ausztriában a fiatalok közel felét érdekli a politika, addig hazánkban ez a szám mindössze 28,6 százalék.

A kutatás szerint a Jobbik érti meg őket leginkább, a válaszadók 35 százaléka mondta ezt. A Fideszt mindössze minden tizedik fiatal támogatta. A második helyen a Lehet Más a Politika (LMP) végzett 12 százalékkal. A Jobbik népszerűségét a fiatalok körében az is jól mutatja, hogy ha csak a 15–34 év közötti korosztályon múlna, akkor toronymagasan (53 százalék) nyernének a parlamenti választásokon.