A macedón rendőrség könnygázt vetett be a menekültek ellen

Fotó: AFP / ROBERT ATANASOVSKI

-

Legalább nyolcan megsérültek.


A macedón rohamrendőrség könnygázt és riasztógránátokat vetett be pénteken, hogy feloszlasson egy több ezer fős, bevándorlókból álló tömeget a görög-macedón határon. Az érintettek a senki földjén rekedtek, miután a macedón vezetés - épp a migránsválság miatt - előző nap rendkívüli állapotot hirdetett az ország déli részére, és közölte: megpróbálják megakadályozni a menekültek tömegeinek bejutását.

A mintegy 3000 bevándorló a hideg éjszakát a szabad ég alatt töltötte, s péntek reggel többször is megpróbált áttörni a rendőrök sorfalán. Az összetűzésekben legalább nyolc ember megsérült.

Közben kiderült, a hadsereget is bevetik.

A BBC-n van egy videó a könnygáz használatáról, valamint arról, ahogy menekülnek az emberek. A felvételek ellenére a macedón rendőrség tagadta, hogy könnygázt vetett volna be.


Nem fordulnak vissza

„Nem értem, miért csinálják ezt velünk” - mondta az AP amerikai hírügynökségnek Mohamed Vahid, aki Irakból menekült el. „Nincs útlevelem vagy más személyi okmányom. Nem tudok visszafordulni és nincs hova mennem. Itt maradok a végsőkig.”


„Mi Németországba akarunk menni egy jobb élet reményében, mert Szíriában mindent leromboltak” - mondta Amina Aszmani, akinek van egy 10 napos csecsemője, akit egy görög szigeten szült meg. A családnak mintegy 250 szíriai menekülttel együtt sikerült keresztüljutnia a határon. Sikerült elérniük a határhoz közeli Gyevgyelija vasútállomására, ahol felszállhattak egy vonatra. "A rendőrség csak azért engedett fel minket a vonatra, mert megsajnálták a babánkat" - mondta a nő.

A gyevgyelijai állomásra az utóbbi napokban ezrével érkeztek a menekültek. Az AFP francia hírügynökség beszámolója szerint állítólag megszűnt az a korábbi gyakorlat, hogy a rendőrök ideiglenes dokumentumokat állítottak ki az érkezőknek, hogy folytathassák útjukat észak felé.

„A rendőrök már nem adnak nekünk papírokat. Lehet, hogy vissza akarnak küldeni Görögországba” - panaszkodott egy névtelenül nyilatkozó fiatalember.

„Nem akarunk visszafordulni. Kimerített minket az utazás, és belefáradtunk a szíriai helyzetbe. Nem akarunk háborúzni. Apámat megölte egy lövedék. Nincs már ott senkim és nincs ott maradásom” - mesélte a 24 éves férfi, aki biológiát tanult Damaszkuszban, az egyetemen.