A Liga lett a legerősebb Abruzzóban

Fotó: Fabio Visconti

-

Salvini szerint a római kormányban nem lesznek változások.


A végleges eredmények szerint a szavazatok majdnem ötven százalékát a Liga vezette olasz jobbközép koalíció szerezte meg az Abruzzo tartományban rendezett időközi választásokon. Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) támogatottsága a felére zuhant.

A közép-olaszországi Abruzzo új tartományi elnöke Marco Marsilio lett, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) szenátora, aki a jobbközép koalíció jelöltjeként indult. Fő feladatának a földrengés sújtotta tartomány újjáépítését tartja. Az FdI a jobbközép koalíció legkisebb pártja, amely önmagában több mint 6 százalékot szerzett, az országos felmérésekben pedig 4 százalék felett áll.

Az abruzzói választások végleges eredményei szerint a Matteo Salvini vezette Liga, a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) és a Giorgia Meloni irányította FdI közös jelöltje a szavazatok 48,03 százalékát szerezte meg. A Liga 28 százalék körül teljesített, és ezzel a tartomány legnagyobb pártja.

A Liga a tavaly márciusi parlamenti választásokon Abruzzóban kevesebb mint 14 százalékot ért el, a jobbközép koalíció pedig több mint 30 százalékot.

A tavalyi választásokon Abruzzóban 40 százalékot felmutató M5S most 20,2 százalékos támogatást kapott. A balközép Demokrata Párt (PD) vezette koalíció, számos civil párt csatlakozásával, 31,2 százalék körül teljesített. A PD önmagában 11,1 százalékot kapott.

A részvételi arány 53,1 százalékos volt. Az abruzzói választás belpolitikai teszttel ért fel. Ez volt az első megmérettetés a Liga és az M5S számára a közös kormány tavalyi megalakulása óta, és a Liga vezette jobbközép erejét az M5S-től átpártolt szavazók növelték.

Az eredmény megerősítette az eddigi felméréseket, hogy a közös kormányzás a Ligának tett jót, és zuhanásnak indította az M5S népszerűségét. Az országos felmérésekben a Liga a tavaly márciusi 17,4 százalékról 33 fölé erősödött, az M5S több mint 32-ről 25 százalékra esett vissza.

Két hét múlva Szardíniában tartanak tartományi választásokat.

Az első kommentárok szerint a Liga elsöprő sikere a kormányt gyengíti, amely teljesen más erőviszonyok szerint alakult meg. Nem zárható ki az esetleges kormányátalakítás sem.

Az eredmények mindenképpen jelzésértékűek a májusi európai parlamenti választások közeledtével. A Liga vezette jobbközép jelenleg képes megközelíteni a kétharmados többséget. A balközép erők egysége szintén erős ellenzéket képvisel. A más párttal nem szövetkező M5S viszont egyedül csak felőrli az erejét. Az M5S-Liga kormány kizárólag a Ligának tett jót, az M5S csapdába került, hiszen a kormányból való kilépéssel sem biztos, hogy ismét erőre kap.

Salvini nagy horderejűnek nevezte az eredményt, de azt mondta, hogy a M5S-Liga kormány nem módosul. "Erősebbek vagyunk minden bennünket érő támadásnál, rágalomnál és vitánál:


holnaptól máris dolgozunk Abruzzóban!

– írta Salvini.