A lengyel elnök nem találkozik a lengyel elnökkel

Forrás: Wikipedia Commons

-

Nem lesz Duda-Tusk megbeszélés.


Visszautasította Andrzej Duda lengyel államfő, hogy személyesen konzultáljon Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével a vitatott igazságügyi reformról. Tusk szerdán kezdeményezett találkozót Duda elnökkel. Krzysztof Szczerski, a lengyel elnöki kabinet vezetője szerint az államfő úgy véli: az Európai Tanács elnöke nem avatkozhat be ebbe az ügybe, függetlenül attól, hogy éppen ki tölti be ezt a posztot.

"Az Európai Tanács elnökének nem Varsóban kellene gyakorolni az EU-n belül élvezett hatáskörét, hanem inkább Brüsszelben kellene azon munkálkodnia, hogy objektív módon elmagyarázza a lengyelországi igazságügyi reform és az abból adódó politikai vita jellegét" – mondta a kabinetvezető.

Tusk Lengyelország miniszterelnöke volt, mielőtt megválasztották az uniós tagországok állam- és kormányfőiből álló Európai Tanács élére. Szczerski szerint Dudát meglepte, hogy az uniós intézmények ilyen erővel akcióba léptek Lengyelország ellen, holott "minden a jogrendnek megfelelően zajlik".

Szerdán az Európai Bizottság a vitatott igazságügyi reform felfüggesztésére szólította fel Lengyelországot. A testületet aggasztja, hogy a tervezett változtatások alááshatják a bírói függetlenséget.