A lehetetlenre is felkészült a levélszavazatokat szkennelő gépezet

Fotó: MTI/Soós Lajos / MTI/Soós Lajos

-

Sikeresen tesztelte az NVI a választási informatikai rendszert. Ha a beszámoló nem téved, akkor a levélszavazatok összesítésénél állítólag még a laphajtogató-rekordot is megdöntötte.


A Nemzeti Választási Irodán (NVI) bemutatták, hogyan szkennelik előzetesen a levélben érkezett szavazólapokat. Ezekkel a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező, határon túli választópolgárok pártlistás szavazatait tudják majd összesíteni. De csak tájékoztató jelleggel. A szavazatokat később kézi számolással is ellenőrzik. Erre a szavazás napján, április 6-án este 7 óra után kerülhet sor. Az NVI négy szkennelőgéppel készül a feladatra: egy gép egy perc alatt több mint száz lapot tud feldolgozni. Az NVI a szombati határidő lejártáig 195 ezer levélben szavazót vett fel a névjegyzékbe, ez azt jelenti, ha közülük mindenki szavaz, akkor körülbelül nyolc óra alatt végeznek az összesítéssel. Az MTI szerint a szakemberek arról is tájékoztattak, hogy a szkennelőgépekben még a 16-szor összehajtott szavazólapok sem akadtak el az eddigi próbákon. Az NVI-t hiába kerestük, hogy megtudjuk, hogyan sikerült 16-szor összehajtani a lapokat, már nem találtunk bent embert, a 16-szori összehajtás ugyanis azt jelentené, hogy a gépbe kerülő lapok 65 536 rétegűek voltak (Erről a problémáról bővebben olvashatnak az Urbanlegends.hu oldalon). Az eddigi rekordernek is csak 11-szer sikerült egy lapot összehajtania (az NVI szakértői feltehetőleg négyszer összehajtott, azaz 16 rétegű szavazólapra gondolhattak). Itt megnézhetnek egy hajtogatási-kísérletet is:     A gépek a már ellenőrzött szavazólapok aljára egy ellenőrzőkódot nyomtatnak, nehogy kétszer megszámlálják ugyanazt a lapot. A választás napjának éjszakáján, illetve másnap hajnalban várhatóan már 95 százalék körüli lesz a szavazatok feldolgozottsága – közölte a választási informatikai rendszerért felelős IdomSoft Zrt. vezérigazgató-helyettese. Napközbeni jelentést a részvételi adatokról – ahogyan a korábbi években is, 7, 9, 11, 13, 15, 17.30 és 19 órakor fognak közölni.

Szász Péter, a választási rendszer auditját végző Zalaszám Informatika Kft. ügyvezető igazgatója a Nemzeti Választási Iroda sajtótájékoztatóján elmondta, a rendszer megfelel a törvényeknek és a jogszabályoknak, az igazgatási és informatikai követelményeknek, a rendszer megfelelő teljesítményű és az úgynevezett „vészágak” jól működnek, illetve a felhasználói felület is jól szolgálja a felhasználókat. A főpróbán 1569 rögzítőhely – helyi választási iroda és országgyűlési egyéni választókerületi választási iroda – működött, több ezer munkatárs „vitte be” a rendszerbe a napközbeni jelentések adatait, valamint a több mint húszezer jegyzőkönyvet. A főpróbán minden állomáshelyről megpróbálták eljuttatni a központba a két (egyéni választókerületi és országos listás) tesztadatlapot, valamint tesztelték a rendszer terhelhetőségét és a szavazatösszesítést is.