A legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget Isztambulban

Fotó: MTI/EPA / Sedat Suna

-


Különösen a forgalmas helyeken növelték a biztonsági óvintézkedéseket – írta az Ihlas török hírügynökség.


Fokozott a rendőri jelenlét az Atatürk nemzetközi repülőtér termináljainak bejáratainál, kiemelten a poggyászok átvilágítására szolgáló röntgengépeknél, valamint a metróállomás szintjén és az autóparkolóban. Minden rendőr lőfegyverrel, golyóálló mellényben teljesít szolgálatot. A repülőtér teljes területén, de annak környékén is igazoltatják a gyanúsan viselkedő embereket, táskáikat pedig kézi detektorokkal vizsgálják át.

Az isztambuli törvényszék előtt a rohamrendőrség buszai őrködnek, az épület köré a biztonságiak útakadályokat emeltek.


Az Anadolu török hírügynökség arról számolt be, hogy a török külügyminisztériumba bekérették az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagországa – az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, Kína és Oroszország –, valamint Hollandia és Németország nagykövetét, továbbá az Európai Unió törökországi képviseletének vezetőjét, hogy tájékoztassák őket az ankarai merényletről.


Lopott volt az autó, amelyben robbantottak

Szerda este egy ankarai terrormerényletben legkevesebb 28 ember halt meg. Az eddigi információk szerint a robbantást Ankara belvárosában, egy katonákat szállító konvoj mellett hajtották végre. Egyelőre még senki nem vállalta a felelősséget a terrorakcióért. Annyit azonban már tudnak a hatóságok, hogy lopott autóban robbantott a merénylő. A járművet tavaly december 15-én vették bérbe egy izmiri autókölcsönző cégtől, de nem vitték vissza, hanem Isztambulba mentek vele, és egy ideig ott használták. A kocsira hamis rendszámot szereltek, majd január 4-én az interneten keresztül egy diyarbakiri embernek eladták. A bérleti időszak lejártával a bérbe adó cég hiába kereste a járművet, január 11-én jelentette a rendőrségen a lopást.
A autólopás miatt őrizetbe vett négy ember az eddig előállított 14 személy között van.

A török köztársasági elnök bejelentette, hogy mindent meg fognak tenni azért, hogy a támadást megtorolják; ha kell, akkor ezt külföldön teszik meg.