A legmagasabb fokú hőségriasztás van érvényben négy napon át

Fotó: MTI / Varga György

-

Nagyon meleg lesz az elkövetkező napokban, az illetékesek vízosztással, locsolással és a kamionstop feloldásával készülnek a kánikulára.


Nagyon erős UV-sugárzás, jövő szerdáig a 35 fokot is elérő csúcshőmérséklet, melegfront – a köpönyeg.hu előrejelzése szerint forróság vár az országra. Épp ezért az ÁNTSZ harmadfokú hőségriasztást rendelt el szombat nulla órától szerda éjfélig.

A főváros igyekszik felkészülni a nagy melegre, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. gépei fokozott készenlétben vannak, és folyamatosan locsolják a budapesti közúthálózatot. A nappali műszakban elsősorban a lakótelepeket, sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat, így munkavégzésükkel nem akadályozzák a forgalmat. Az aszfaltra permetezett vízzel enyhítik a forróságot – az útburkolat 50-60 fokra is felhevülhet –, így csökkentik a lakosság hőérzetét, javítják közérzetüket, illetve lekötik a port és a polleneket. A locsolással átmenetileg 6-8 fokkal lehet lehűteni a burkolatot.


A strandok tovább lesznek nyitva

A Palatinus Strandfürdő, a Gellért Gyógyfürdő és Uszoda, valamint a Dagály Termálfürdő, Strandfürdő és Uszoda visszavonásig meghosszabbított nyitva tartással este 9 óráig, a Széchenyi Gyógyfürdő és Szent Lukács Gyógyfürdő este 10 óráig várja a hűsölni vágyókat.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. kezelésében lévő valamennyi strandnál a pénztárakhoz ingyenesen használható ásványvíz-automatákat helyeznek ki, valamint folyamatosan felhívják a fürdőzők figyelmét az erős UV-sugárzásra, illetve a fokozott folyadékpótlás szükségességére.


Jelentse, ha elromlott ivókutat lát!

A Főkertnél az ivókutak működtetésére helyezik a hangsúlyt, s rongálás esetén igyekeznek mihamarabb elhárítani a műszaki problémát. A társaság által kezelt zöldterületeken, illetve játszótereken összesen 106 darab ivókút található.

Kérik a lakosságot, hogy amennyiben megrongált, nem működő ivókutat találnak, azt a 06 80 277 275-ös ingyenesen hívható zöldszámon vagy az ugyfelszolgalat@fokert.hu e-mail címen jelezzék, hogy a hibát mihamarabb kijavíthassák a szakemberek. A Főkert kezelésébe tartozó zöldterületek öntözésére használt víz ivóvíz minőségű!

A parki, köztéri szökőkutakban a fürdés tilos, ezért kérnek mindenkit, hogy nagy hőség esetén se használják a szökőkutakat fürdőzésre!


Fontos a sok folyadék


Vízosztás

A Fővárosi Vízművek szombattól visszavonásig, reggel 10 órától este 18 óráig mobil egységekből hűtött zacskós vizet oszt a Deák téren. Szintén vizet osztanak a MÁV főpályaudvarain és a nagyobb vidéki állomásokon is.

Budapesten a Keleti, Nyugati és Déli pályaudvaron, vidéken a miskolci, a debreceni, a nyíregyházi, a szegedi, a békéscsabai, a szolnoki, a püspökladányi, a kecskeméti, a győri, a pécsi, a zalaegerszegi, a veszprémi, a nagykanizsai és a celldömölki állomáson kaphatnak díjmentesen vizet a vonatokra várakozó utasok. Az ásványvizet a vasúttársaság július 8-ig (illetve amíg az időjárás azt szükségessé teszi) naponta 10 és 17 óra között osztja.

A MÁV-START emellett azt javasolja, hogy mindenki elegendő mennyiségű ivóvízzel vagy folyadékkal kezdje meg vasúti utazását.

A vasúttársaság elsődleges célja, hogy utasai számára minél komfortosabb utazást biztosítson, ezért a járművek karbantartása során a megbízható üzemkészség érdekében különös figyelmet fordít a vasúti kocsik légkondicionáló és légjavító berendezéseire.


Feloldották a kamionstopot

A nehéz tehergépkocsik a tartós kánikula miatt, egészségvédelmi és közlekedésbiztonsági okokból július 4-én és 5-én korlátozás nélkül közlekedhetnek a magyarországi utakon – közölte a nemzeti fejlesztési tárca.

A járművezetők a vezetési és pihenőidő betartása mellett hosszabb megszakítás nélkül teljesíthetik szállítási feladatukat, nem kell a nagy hőségben a kocsijukban, parkolókban várakozniuk. A kamionstop felfüggesztése lehetőséget ad akár arra is, hogy a nehéz tehergépjárművek az enyhébb esti, éjszakai órákban induljanak útnak.